fallback

Лихвите по кредитите и бизнес климатът на фокус през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за продажбата на 2,5-годишни ДЦК за 50 млн. лв. и ще изнесе данни за спестяванията и отпуснатите кредити

09:48 | 23.06.14 г.
Автор - снимка
Създател

През изминалата седмица Българска народна банка (БНБ) пое контрола над Корпоративна търговска банка и Креди Агрикол България. Централната банка съобщи, че финансовите институции ще отворят врати отново на 21 юли. Същевременно ликвидна помощ на КТБ ще окажат Българска банка за развитие и Фондът за гарантиране на влоговете в банките.

Ситуацията предизвика редица реакции. Мненията на експерти бяха, че БНБ е реагирала навременно и точно и увериха, че банковата система е стабилна, имайки предвид нейните показатели. Имаше реакция и от Комисията за финансов надзор и борсовия оператор, които спряха от търговия книжата на КТБ до 25 юни.

Ще продължим да следим случващото се. Освен това тази седмица ни чакат интересни новини за банковата система и бизнес климата у нас. Ето и по-важните събития, които приковават вниманието през седмицата:

С решение на Министерски съвет понеделник (23 юни) е ден на национален траур заради жертвите от наводненията. Националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

В първия ден от седмицата Българска народна банка ще проведе аукцион за продажбата на 2,5-годишни държавни ценни книжа в размер на 50 млн. лв.

Тази седмица също ще бъде интензивна откъм общи събрания на акционерите на публичните дружества, листнати на БФБ-София АД.

Във вторник (24 юни) Националният статистически институт (НСИ) ще оповести информация за индексите на цените на износа и вноса. Данните са предварителни и се отнасят за първото тримесечие на годината.

БНБ ще публикува паричната статистика за май. От нея ще разберем какви са размерите на отпуснатите кредити и спестяванията на домакинствата за месеца. Освен това централната банка ще изнесе информация за състоянието на брутния външен дълг за април.

В сряда (25 юни) общи събрания имат акционерите на Индустриален Холдинг България АД и други публични дружества.

В четвъртък (26 юни) БНБ ще публикува лихвената статистика. От нея ще научим какви са били лихвите по кредитите и депозитите през май – само два месеца преди административните промени в Закона за потребителския кредит да влязат в сила.

В петък (27 юни) НСИ ще извести данни за пътуванията на българите в чужбина и посещенията на чужденците в България. Статистиката е за май, като очакваме и данни за бизнес климата през юни. Освен това националната статистика ще изнесе данни за куриерските услуги, извършени през 2013 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:24 | 08.09.22 г.
fallback