fallback

Преглед на печата за 20 юни

07:50 | 20.06.14 г.

Канадска компания купи българската SiteKreator в. Капитал Daily

Българската система за създаване и опериране на сайтове SiteKreator беше купена от канадската интернет компания Hostopia. Цената на сделката не беше обявена.

SiteKreator е сред популярните системи за уебстраници от типа "направи си сам" и е използвана в над 100 000 сайта. След създаването й през 2006 г. фирмата се насочва към бизнес сегмента и има 10 000 акаунта (тоест клиенти, които плащат за услугите). Продуктът се предлага чрез 180 партньори в 36 държави по света. Фирмата има офис в Калифорния и София, където работят 17 души - основно инженери, дизайнери и поддръжка. "През последните месеци говорихме за партньорство с Hоstоpia и накрая се стигна до придобиване на компанията", обяви пред "Капитал Daily" създателят на SiteКreator Ивайло Ленков.

Според него канадският купувач, който има около 800 000 клиенти, е избрал SiteKreator заради добрата и лесна за използване технология. "Стотици хиляди действащи акаунти на Hostopia ще мигрират към нашата платформа", допълни Ленков. Само в рамките на две седмици 20 000 са започнали да използват SiteKreator. Ленков смята, че Hostopia ще помогне за популяризиране на продукта. "Досега основно ни липсваха уменията в продажби и маркетинг", казва създателят на SiteKreator.

Съдебната власт обяви, че ще фалира до две седмици в. Сега

Ден след като лекарският съюз обяви, че през септември здравната система ще фалира, ако не се предприемат спешни мерки, Висшият съдебен съвет (ВСС) съобщи, че съдилищата и прокуратурите имат пари за още две седмици. След това ще трябва да влязат в дългове и няма да си плащат тока, водата и другите режийни. Бойкот по тази линия вече обявиха големите бизнес потребители на ток, които са недоволни от по-високата цена от 1 юли.

Причината за предстоящия фалит е, че бюджетът за издръжка бил изчерпан, а нови пари не са отпуснати. В същото време обаче магистратските заплати са гарантирани, тъй като те са по друго перо от бюджета на съдебната власт. Няма обаче пари за увеличението им, както и средства за изплащане на обезщетения, които се дължат при пенсиониране. Освен това съдебната власт дължи стотици хиляди левове за различни експертизи по дела. В четвъртък стана ясно, че само Софийският районен съд има да плаща близо 900 хил. лв. на вещи лица.

Бурята отнесе плажове в. Стандарт

Воден апокалипсис край морето. Бурята отнесе плажове и уплаши туристите. Много от тях стегнаха куфарите и си тръгнаха. Красивите къмпинги "Каваци" и "Смокиня" са опустошени. Отнесени бяха чадъри и шезлонги, заведения останаха без покриви. Бунгалата на първа линия бяха под вода, след като огромни вълни заляха крайбрежието. Полиция и Гражданска защита помогнаха на семейство да се евакуира, защото беше блокирано в наводненото си бунгало. Медицинският пункт на "Каваците" е изцяло разбит, а част от скъпото оборудване е унищожено.

Заради бедствието по крайбрежието на юг от Созопол десетки летовници се прибраха по родните си места. След последната буря на къмпинг "Градина" край Черноморец пък изплува гигантско кафяво петно с неприятна миризма. Туристи алармираха, че пречиствателната станция преляла и изпуснала фекалии. На място пристигнаха експерти от РИОСВ и заявиха, че фекалии във водата не са открити. Според проверяващите кафявият разлив е довлечена тиня от местната река Равадиновска. Три общини край морето останаха без ток заради обилни валежи и гръмотевични бури. Електроснабдяването прекъсна малко след полунощ вчера в Приморско, Поморие и Малко Търново.

Лихвите по депозитите ще диктуват цената на заема в. Стандарт

Данните на БНБ за нивата на лихвите по заемите и депозитите ще могат да се използват от родните банки при изчисляване цената на кредитите. Това стана ясно вчера, след като Управителният съвет на БНБ одобри решение, което дефинира новия текст в Закона за потребителския кредит, засягащ референтния лихвен процент. Според последните промени в закона банките ще трябва да обвързват плаващите лихви по кредитите с пазарни индекси като LIBOR, EURIBOR, SOFIBOR и/или индикатори, публикувани от БНБ и/или Националния статистически институт или комбинация от тях. Така вследствие на решението на БНБ под "индикаторите, публикувани от БНБ" ще се разбира статистиката за движението на лихвите по кредитите и депозитите, която регулаторът публикува регулярно.

Това означава, че ако движението на плаващата лихва по даден кредит бъде обвързано с лихвената статистика на БНБ, то при евентуален спад на лихвите по депозитите или кредитите в страната лихвата по тегления заем също ще тръгне надолу. И обратно - при вдигане на лихвите но новите заеми и депозити и лихвите по старите кредити ще тръгнат нагоре. Решението на БНБ за избор на лихвената статистика кореспондира с опитите на кабинета да обвърже движението на лихвите по заемите с пазарната действителност. Реално движението на лихвите по кредитите и депозитите може да се приеме за достоверен измерител на икономическото състояние на дадена страна, коментират експерти.

Трагедия във Варна, водната стихия взе най-малко 10 жертви в. Новинар

След обилните валежи тази вечер във Варна засега е потвърдена смъртта на 10 души, сред които тричленно семейство - мъж, жена и дете в квартал "Аспарухово", съобщават от пресцентъра на МВР в крайморския град. В спешния център са много хора с различни наранявания. Обявено е бедствено положение. Достъпът на линейки и специализирани автомобили до квартала е затруднен заради свлачище по пътя в началото на квартала, съобщава Нова телевизия.

Изготвят кадастър и устройствен план на Витоша в. Новинар

Природен парк Витоша ще се сдобие с кадастрална карта, а инфраструктурата му ще бъде описана в специализиран устройствен план. Това е заложено във втората фаза на проекта за изпълнение на плана за управление на парка, който е на стойност от близо 1,9 млн. лв. Ще бъдат възстановени и ремонтирани 6 алейни маршрута и съществуващите санитарни възли в района на местностите Офелиите, Златните мостове и хижа "Момина скала". По възстановените маршрути ще бъдат поставени информационни табели. Ще бъдат взети мерки и за опазването на пещерите и пещерната фауна в природния парк. На 30 юни управата на парка приключва работата по проект за опазването на 11 природни местообитания край реки и влажни зони в 10 защитени зони на Натура 2000.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:15 | 13.09.22 г.
fallback