Въведените от агроминистерството ограничения за съдържание на вода в пилешкото месо може да отпаднат. Това предвижда проект за изменение на Наредба 32 за предлагането на месо от домашни птици, публикуван от агроминистерството.
В доклад на заместник-министъра на земеделието и храните Явор Гечев се посочва, че така българското законодателство ще бъде в съответствие с правото на ЕС.
При проверки на пилешко месо през 2011 г. бяха открити проби с драстично високо съдържание но вода и солеви разтвори - от 27 до 51%. Освен това стана ясно, че някои фирми са продавали инжектираните продукти неправилно описани - на етикетите е пишело „месо“, вместо „заготовка“.
През 2012 г. Министерството на земеделието и храните въведе ограничения за веществата, които се вкарват чрез инжектиране и центрофугиране на месото и те трябваше да са не повече от 4,3%.
Още тогава от Асоциацията на месопреработвателите възразиха, че се въвеждат изисквания, които са по-рестриктивни от европейските.
От доклада на Гечев става ясно, че промяната е в резултат на проведени срещи в МЗХ по инициатива на месопреработвателите. Според зам.-министъра с промените ще се създаде по-добра среда за търговията с птиче месо.