fallback

Борисов отказва да участва в политическите консултации за дата на вота

В интервю за Ройтерс бившият премиер заяви, че няма да прави управленски коалиции, ако не спечели мнозинство на следващите избори

11:30 | 19.06.14 г.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че няма да участва в политическите консултации между парламентарно представените партии във вторник, на които трябва да бъдат обсъдени стъпките за плавен преход към политическа стабилизация до предсрочните избори.

"Няма да участвам в консултации, тези хора не си държат на думата, ние се разбрахме само преди два дни, днес виждате какво правят, какво да се консултираме, те вече всичко са направили“, отсече той, след като въпреки протестите му мнозинството в парламента реши, че днес ще обсъди ветото на президента Росен Плевнелиев върху Закона за МВР.

"Без нас консултациите ще минат, както сега вътре в парламента, те са си една коалиция, а реваншизма го направиха те, след моето толерантно поведение в залата те се подиграха с мен“, добави лидерът на опозицията.

Според него управляващите са скъсали споразумението, което подписаха във вторник на заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) и допълни, че парламентът не би трябвало да има заседания до вторник, за когато са насрочени политическите консултации.

По думите на Борисов това, което със сигурност са решили лидерите на четирите партии в НС, е изборите да са на 5 или 12 октомври, но той не им вярва вече и че ще има предсрочни избори.

"Сега, ако техните опорни точки са, че аз съм създал войната и реваншизма, при положение, че те махнаха всички хора на ГЕРБ за една година, и ние можем да говорим така завоалирано", каза още той.

Вчера в интервю за Ройтерс Бойко Борисов заяви, че не би влязъл в коалиции, ако не спечели управляващо мнозинство в Народното събрание след предсрочните избори. Това означава, че правителството трябва да получи подкрепата на опозиционните партии или в най-лошия случай – българите да отидат до урните в избори за национален парламент за трети път в рамките на две години, допълва агенцията.

В своето интервю Борисов е категоричен, че ако бъде отново премиер, ще спре изпълнението на „Южен поток“, докато проектът не получи одобрението на ЕС. Той обясни, че ще прекрати договора със „Сторойтрансгаз“, която беше избрана за изпълнител на проекта на българска територия, и няма да сключва договори с други, санкционирани от Запада фирми.

В своето интервю Борисов заявява още, че не се притеснява от санкции от Русия. По време на премиерския си мандат (в периода 2009-2013 г.) той отказа предложение за построяване на петролопровода „Бургас - Александруполис“ и ядрената електроцентрала АЕЦ „Белене“- и двата проекта, подкрепяни от Русия, припомня Ройтерс.

"За тези години работата ми с президента Путин, който по това време бе премиер, показа, че когато кажеш добре аргументирано "не", нямаш проблем", каза той. "Нашият непоколебим ангажимент към евроатлантическа ориентация не означава, че трябва да скъсаме връзките си с Русия", обясни Борисов. 

Още политически новини може да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:17 | 14.09.22 г.
fallback