fallback

Агенцията по лекарствата спря износа на медикамент

Установено е, че наличните количества от лекарството в България не са достатъчни

19:49 | 17.06.14 г.

Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) спря износа на медикамент за лечение на тежък ревматоиден артрит, тежък анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) и тежък псориазис, става ясно от съобщение на агенцията.

Мярката е наложена след проверки от страна на агенцията на постъпили многобройни сигнали от аптеки и пациенти за недостиг на медикамента „Енбрел 50 мг". Паралелният износ се спира с протокол от 28 май.

При произнасянето си относно спирането на износа на медикамента, агенцията е направила анализ на база предоставените от Здравната каса и от притежателя на разрешението за употреба данни за внесени и разходвани през последните шест месеца количества от лекарствения продукт и заявените за износ количества от търговците на едро.

След обобщаване на информацията, включително и тази, придобита в резултат на извършени от ИАЛ проверки на търговци на едро и в аптечната мрежа, е установено, че наличните към момента количества от лекарството в България не са достатъчни за задоволяване здравните потребности на населението, а заявените за продажба количества многократно надхвърлят остатъчните количества след потреблението по НЗОК.

Припомняме, че от март тази година влезе в сила промяна на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според която всички търговци на едро, които искат да изнасят лекарства, включени в Позитивната лекарствена листа, трябва задължително да подават уведомления до ИАЛ. Целта на мярката е да се намали рискът от недостиг на медикаменти, заплащани от публичния здравен фонд.

Медикаментът „Енбрел 50 мг" е първият, който попада под ударите на промените в Закона за лекарствата, регламентиращи паралелния износ.

Поправките в закона предизвикаха сериозни дискусии. Износители на лекарства обявиха, че новият режим ще доведе до санкции на България от страна на Европейската комисия, тъй като се нарушава правото за свободно движение на стоки.

Според експерти обаче режимът е начин да се спре паралелният износ на лекарства, при който се случва някои медикаменти да изчезнат от българския пазар.

Преди месец от ЕК отправиха запитване към България защо Комисията и държавите-членки на Евросъюза не са били уведомени за поправките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:31 | 13.09.22 г.
fallback