fallback

Реформа и масирани инвестиции в енергетиката у нас препоръча еврокомисар

България е сред най-зависимите от внос на енергийни продукти от Русия, посочи Кони Хедегор

18:04 | 16.06.14 г. 2

Масирани инвестиции и сериозни реформи в сектора на енергетиката препоръча на кръгла маса еврокомисарят, отговарящ за действия в областта на климата, Кони Хедегор. България е сред държавите в ЕС с най-висока зависимост на енергийни доставки от Русия и най-нискоефективна икономика по отношение на потреблението на енергия, допълни тя, цитирана от БТА.

"Знам, че българите плащат високи цени за енергията, но най-евтината енергия е тази, която не плащате – спестената енергия - трябва да се фокусирате точно върху това“, коментира още еврокомисарят, която е на посещение в София.

По време на кръглата маса Кони Хедегор цитира данни от доклад на ЕК, според който високите цени на енергията в Европа се дължат на различни фактори. Сред тях са зависимостта от внос и липсата на свързаност между отделните енергийни системи.

Еврокомисар Хедегор посочи, че до октомври трябва да бъде постигнато споразумение за енергийна стратегия на Европа до 2030 година. Очакванията са дотогава въглеродните емисии, произвеждани от домакинствата, да бъдат намалени с 40%.

Припомняме, че Европейската комисия предложи още и увеличаване на дела на енергията от възобновяеми източници да се увеличи до 27% до 2030 година. На този етап обаче няма определени национални цели.

Позицията на България е против такова увеличение, защото то ще намали конкурентоспособността на европейската икономика сравнено с тази на САЩ или Китай, които не участват в Споразумението от Киото.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:08 | 19.08.22 г.
fallback