fallback

Сл. Нейков: Наличието на търговска тайна в държавнически план е смехотворно

Подходът с криенето на иформация в енергетиката е погрешен, коментира енергийният експерт

11:32 | 15.06.14 г. 9

Наличието на търговска тайна в държавнически план звучи смехотворно и дразни, заяви в ефира на БНР енергийният експерт Славчо Нейков. Той визира изслушването на Пламен Орешарски пред Народното събрание, когато премиерът се позова на търговските взаимоотношения между „Южен поток България” и „Газпром” и отказа да даде подробности по договорите, сключени за „Южен поток”. 

Подобен подход в енергетиката е грешен и е нужна незабавна промяна, призова Славчо Нейков.

„Не може в една парламентарна република дори и на представители на парламента да не бъде представена информация за толкова важен проект като "Южен поток”, обясни експертът и допълни, че не е сериозно министър, който е назначил представител в държавната компания, която сключва договори, да не може да получи информация за случващото се.

Нейков допълни, че същият подход за криене на фактите е използван и когато беше отказана информация на депутати на ГЕРБ за финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК). Според него Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от своя страна също не е могла да аргументира решенията си пред енергийната комисия към Народното събрание.

Нейков посочи още и липсата на информация около делегацията на Европейската комисия, посетила България в петък в опит да изясни ситуацията около „Южен поток”. Според експерта делегацията е водена от чиновник на много ниско ниво в Генералната дирекция „Енергетика”, което е „лек анонс в дипломатически план”.

„Европейската комисия е объркана от разнобоя на анонсите от българска страна”, смята Нейков. Според него страната ни е изненадала дори и Русия със своите позиции по казуса. Решение в тази насока е възстановяване на диалога и с ЕС, и с Русия. Предвид предстоящите парламентарни избори с тази задача вероятно ще се заеме президентската институция, прогнозира още енергийният експерт.

Той призова още „политическата класа спешно да задължи институциите и търговските дружества да предоставят основните данни за „Южен поток”.

Славчо Нейков направи прогноза за скорошното решаване на кризата в Украйна. Според него и ЕС, и Международният валутен фонд са отделили сериозни финансови ресурси за възстановяване на страната и не биха искали да ги загубят. От друга страна той отчете като позитивен фактор избора на Петро Порошенко за президент на Украйна. Порошенко е добре приет и от Запада, и от Изтока, допълни още Нейков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:25 | 04.09.22 г.
fallback