fallback

Здравната каса пести 6 млн. лв. след договорените отстъпки за медицински изделия

От 1 юли НЗОК ще заплаща изцяло 177 медицински изделия

14:24 | 12.06.14 г.

За следващите шест месеца Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще спести 6 млн. лв. в резултат на новото договаряне на отстъпки за медицински изделия, което е приключило, съобщават от здравния фонд.

Списъкът с медицински изделия, които Здравната каса ще покрива от 1-ви юли извън клиничните пътеки, съдържа общо 1548 продукта, като 1028 от тях са в болничната помощ, а 520 – в извънболничната. От всички тях Касата ще плаща на сто процента 177 продукта, 170 от които – в болничната помощ. Сред напълно покриваните от НЗОК медицински изделия са такива като сърдечни клапи, коронарни и периферни стентове, тест-ленти.

От началото на юли Касата ще заплаща незалепващите превръзки за булозна епидермолиза.

От там съобщават още, че е изготвен публичен и достъпен за граждани и специалисти списък на медицински изделия, което гарантира легитимността както на вносители и производители, така и на самите изделия.

Създадена е и система за кодиране и специализиран информационен модул, която ще доведе до по-добър контрол при разхода на средства за болнична помощ и ще осигури база данни по елементи с цел по-добро и обосновано планиране на бюджетните средства.

Списъкът на медицинските изделия, прилагани в извънболничната помощ, които НЗОК ще заплаща, съдържа 520 продукта на 24 производителя, представлявани в процедурата от 18 заявителя.

Действащият към момента списък е приет през 2007 г. и много от продуктите вече са оттеглени от пазара, което създаваше напрежение и неудобство от страна на здравноосигурените пациенти и медицинските специалисти, напомнят от НЗОК

Списъкът на медицински изделия, прилагани в болничната помощ, които НЗОК ще заплаща извън стойността на клиничните пътеки, съдържа 1028 продукта на 86 производителя, представлявани в процедурата от 53-ма заявителя. За 170 продукта е осигурено пълно заплащане от страна на НЗОК, като в повечето групи има отделни продукти, които са с намалено доплащане от страна на пациента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:33 | 04.09.22 г.
fallback