fallback

Български телекомуникационни проекти ще кандидатстват за европейско финансиране

Стойността на финансирането е над 74 млн. евро за цифрови услуги и широколентови инфраструктури по "Механизма за свързване на Европа"

14:57 | 11.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Български телекомуникационни организации ще могат да кандидатстват за европейско финансиране за над 74 млн. евро за цифрови услуги и широколентови инфраструктури в рамките на Механизма за свързване на Европа (2014-2020). Работната програма за 2014 г. бе представена днес в рамките на информационния ден за механизма на програмата, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС).

Обявен е конкурсът за разширяване на проекта за пан-европейска дигитална библиотека (Europeana). Порталът предоставя онлайн многоезичен достъп до цифрово съдържание, разпределено в европейските публични и частни библиотеки, архиви, музеи и колекции. Бюжетът по проекта възлиза на 8,9 млн. евро.

Друг конкурс, по който може да се кандидатства, е този за разработки, свързани с безопасността на децата в интернет (Safer Internet). Целта е да се създадат услуги, които да направят интернет безопасно място за децата. Те трябва да могат да получават качествена информация от интернет, без да бъдат подлагани на каквато и да било опасност, представи целите на програмата Лъчезар Василев, член на секторен комитет „Телекомуникации“ към МТИТС.

За този проект предвиденото финансиране е до 2017 г., но и след крайният срок ще се търсят начини за подпомагане от ЕС, каза още Василев.  

Ще бъде изграден информационен център, който ще предоставя информация, както на децата, така и на техните родители и учители. Ще бъде отворен и горещ телефон, на който ще може да бъде подаван сигнал за опасно и некоректно за деца съдържание в интернет пространството. Общата стойност на средствата по двете теми е 18,6 млн. евро.

През 2014 г. са предвидени и конкурси, свързани с проекти за  отворени данни (достъпност на статистическа информация), за електронна идентификация, киберсигурност и автоматичен превод между различни езици.

"Механизмът за свързване на Европа" финансира секторите транспорт, енергетика и телекомуникации.

Програмата ще подпомогне тези услуги, които са с доказана устойчивост и потребност.

Критериите, на които трябва да отговарят телекомуникационните проекти, са да са ефективни, „зрели“, да отговарят на международните условия, да притежават добър потенциал, да имат високо ниво на търсене на услугите, които предлагат.

"Механизмът за свързване на Европа“ е създаден в подкрепа на растежа, конкурентоспособността и създаването на нови работни места и социално включване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:50 | 12.09.22 г.
fallback