fallback

БСП е изненадана от решението за спиране на "Южен поток"

Въпросът касае България, ЕС и Русия и не неуместно подобно решение да бъде обявено след среща с американски сенатори, смята Янаки Стоилов

13:33 | 09.06.14 г. 16
Автор - снимка
Създател

Партията – мандатоносител – БСП, е изненадана от решението на премиера Пламен Орешарски за спирането на работата по „Южен поток“ до изясняване на ситуацията около проекта. Това става ясно от думите на зам.-председателя на БСП и председател на комисията по външна политика Янаки Стоилов пред ИТАР – ТАСС.

„Решението, което вчера беше обявено от премиера Пламен Орешарски, е смущаващо. Много по-добре би било корекциите в проекта да се правят едновременно с неговата реализация. От страна на БСП ние еднозначно подкрепяме „Южен поток“ при спазване на изискванията на ЕС“, заяви Стоилов.

Според него обаче е очевидно, че проектът е станал заложник на геополитически интереси. „Правителството трябваше по-твърдо да отстоява националните интереси“, смята Стоилов. По думите на зам.-председателя на БСП е „неуместно, че решението за спиране на проекта беше обявено след срещата на Орешарски с американски сенатори“.

„Тези въпроси пряко засягат ЕС, България и Русия и точно тези страни трябва да обсъждат възникващите въпроси – смята Стоилов. - Нещо повече, буквално ден преди това се проведе среща на министри и депутати, където се обсъждаха въпросите за строителството на „Южен поток“ и въпросът за евентуални спиране на проекта там дори не беше обсъждан“.

Стоилов не пожела да прогнозира по-нататъшното развитие на ситуацията. „Не мога да правя прогнози, тъй като сега е под въпрос системата за управление на страната и способността на правителството да продължи своята работа“, посочи зам.-председателят на БСП.

По думите му страната „сега навлиза в нов етап от своето развитие и българската вътрешнополитическа ситуация не може да се прогнозира“.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:51 | 13.09.22 г.
fallback