fallback

Оборотите в търговията на дребно забавят ръста си през април

На годишна база обемите в търговията се увеличават с 2,4%, показват данни на НСИ

13:17 | 09.06.14 г.
Автор - снимка
Редактор

През април забавянето на ръстовете в оборотите в търговията на дребно (без автомобили) е по-осезаемо в сравнение с предходните месеци от началото на годината. Според календарно изгладените данни на Националния статистически институт оборотите на годишна база през април се увеличават с 2,4%. Докато през март нарастването беше с 5,8%, с 9,3% през февруари и със 7,3% през януари.

Спрямо миналата година през април обемите в търговията на дребно нарастват по-значително при поръчки по пощата, телефона или интернет (с 18%), в търговията с компютърна и комуникационна техника (с 14,1%) и с фармацевтични и медицински стоки (с 4,3%). На годишна база спад е регистриран в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 8,8%), с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 5,1%).

На месечна база оборотът в търговията на дребно (без автомобили) намалява с 0,2% спрямо март, показва националната статистика. Спрямо март обемите на търговията на дребно растат най-много в търговията с битова техника, мебели и други стоки за бита (с 0,9%). Намалява търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 2%), и тази с текстил, облекло, обувки и кожени изделия (с 1,3%). Търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника също бележи спад (с 1%).

Преди дни Евростат също публикува данните си за обемите на търговията на дребно през април в България. Европейската статистика отбеляза, че през април за трети пореден месец обемите на търговията на дребно в България намаляват. Като цяло в ЕС търговията на дребно се стабилизира. От началото на годината статистиката отчита непрекъснат ръст както на месечна, така и на годишна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:46 | 13.09.22 г.
fallback