fallback

Работещите в столичната Спешна помощ не искат екипи от страната

Протестиращи смятат, че екипите от провинцията не могат да се справят в големия град

12:47 | 05.06.14 г.

Работещите в Центъра за спешна медицинска помощ в столицата са категорично против командироване на екипи от страната в София. Това се казва в декларация, предоставена днес на журналисти от Асоциацията на работещите в спешна медицинска помощ.

Документът е внесен и в Министерството на здравеопазването по повод заповед на министър Таня Андреева, с която се указва командироване на екипи от страната за работа в Центъра в София, съобщи БТА.

Протестиращите настояват тази заповед да бъде отменена, тъй като смятат, че екипите от провинцията не могат да се справят със спецификата на столичния град, а шофьорите от други градове не познават София и ще е трудно да карат пациенти до някоя от всички 90 болници в града.

Преди броени дни министър Андреева обяви, че за решаване на проблема с недостига на лекарски екипи в столицата ще се осигурят екипи от други лечебни заведения в столицата. Бяха посочени „Пирогов“, Окръжна болница, ИСУЛ и ВМА, като всяка от тези болници да осигури между 4 и 5 екипа.

Заповедта е предизвикала брожение във филиала на болницата в Благоевград. Най-притеснени са шофьорите, че ще трябва да изпълняват софийски адреси. Друго притеснение е, че благоевградските екипи ще трябва да заменят стачкуващите столични. Също днес стана ясно, че в момента функционират само два от петте изнесени кабинета за оказване на неотложна медицинска помощ - в Кремиковци и в Нови Искър. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова преди среща с министъра на здравеопазването Таня Андреева. Останалите три кабинета - в Студентски град, в "Люлин" и в "Надежда", не работят поради липса на екипи, посочи Фандъкова.

Кабинетите бяха открити по времето на предишния здравен министър Десислава Атанасова като мярка за решаване на проблема в Спешна помощ в столицата.

По думите на кмета общината е обявила преди време, че е готова да съдейства с екипи от общинските болници за нощни дежурства, но е трябвало да се намери механизъм, по който да се плати извънредният им труд.

Очаква се Фандъкова да предложи срок и гаранция Спешната помощ в София да бъде окомплектована с необходимия по стандарт брой екипи. По думите й за столицата са необходими около 40-50 екипа в спешната помощ, за да е сигурно, че хората ще бъдат обслужени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 12.09.22 г.
fallback