fallback

Модернизацията на 5 и 6 блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да е с пари от бюджета

Планираните мерки, сред които ремонт и подмяна на оборудване, трябва да приключат до 2017 г.

12:10 | 04.06.14 г. 1

Модернизацията на пети и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ няма да бъде с пари от държавния бюджет, а със собствени средства на централата и с привлечени заеми. Това коментира директорът на ядрената централа Иван Генов по време на конференцията „Булатом“ във Варна, пише БТА.

Генов отказа да коментира колко ще струват планираните мерки за двата блока, които трябва да помогнат за удължаването на живота им. Той посочи, че до 2017 година планираните мерки, сред които ремонт и подмяна на оборудване, трябва да бъдат приключени.

Атомната енергетика няма алтернатива и затова пред България стоят три големи задачи в тази сфера, каза още Генов. Освен модернизацията на пети и шести блок, е задължително да започне изграждането на седми, а в по-далечно бъдеще - и на осми блок в "Козлодуй". За Генов е необходимо и да бъде рестартиран проектът "Белене".

Припомняме, че в момента американската компания Westinghouse извършва предварителни проучвания за изграждането на нов реактор на площадката на АЕЦ „Козлодуй“.

Компанията е разработчик на технология за изграждането на водоводен реактор под налягане, определяна от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и от Иван Генов като най-сигурната в света на този етап. Реактори от този тип АР 1000 обаче все още не са въведени в експлоатация. Осем се изграждат в момента – по четири в САЩ и в Китай.

Иван Генов уточни днес, че в момента се водят преговори за изграждането на седми блок в "Козлодуй", като задачата е да се намерят възможности за финансиране на проекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:23 | 13.09.22 г.
fallback