IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойнев: Няма да се стигне до санкции заради „Южен поток“

Енергийният министър се притеснява, че проектът може да стане залог на конфликта Русия – Украйна

12:13 | 03.06.14 г. 24
Стойнев: Няма да се стигне до санкции заради „Южен поток“

Енергийният министър Драгомир Стойнев разчита на ползотворен диалог с ЕК, за да се намери решение след стартираната наказателна процедура срещу България за „Южен поток“.

Според него обаче няма защо от това да се правят драми. "Тази истерия, която се създава, че нещо изключително страшно е станало - за мен е въпрос на време и на диалог заедно с ЕК да намерим най-правилното решение", обясни той.

Вчера стана ясно, че Европейската комисия е изпратила официално писмо до България, в което настоява за спирането на проекта за газопровода "Южен поток".

Днес Стойнев каза, че не вярва да се стигне до санкции. „Нашата задача е заедно с ЕК да се намери най-правилното решение и дали има нарушение. Ако има нарушение, то ще бъде отстранено“, декларира министърът. 

Икономическият министър обаче изрази притеснение, че проектът може да стане залог на конфликта Русия – Украйна и апелира за солидарност от страна на ЕК, "добре разпределена между всички държави-членки".

По думите му „Южен поток“ е европейски проект и европейските партньори вече са информирани за наказателната процедура срещу България. Стойнев посочи, че до крайното решение има месец.

„Водим много добър диалог с ЕК, на 13 юни съм поканил експертите на ЕК по противоречията, които има за изграждането на морската част“, напомни министърът и отново покани представителите на опозицията, които, по думите му не били представили никакви предложения за законови промени между първо и второ четене на Закона за енергетиката.

Стойнев каза, че процедурата срещу България за „Южен поток“ не се различава от други наказателни процедури досега. Той потвърди, че има получено официално писмо от Брюксел. „Ще му отговорим, те ще ни отговорят, после ние пак ще отговорим, за нас е изключително важно този проблем да бъде изчистен“, обобщи той.

Енергийният министър обяви, че е поискал веднага информация от БЕХ и проектната компания с въпроса защо е направен търг, а не обществена поръчка. Отговорът бил, че се следва процедурата на предишното правителство.

От 2010 година има официално писмо от Агенцията за обществени поръчки, която казва, че проектната компания не може да бъде възложител по ЗОП, докато не получи лиценз, допълни министърът, който поискал обяснение от проектната компания, за да може „веднага да дадем обяснение на ЕК“.

Министърът заяви, че никой не се съмнява, че катастрофата в енергетиката е резултат от предишното управление на ГЕРБ.

„Когато встъпих в длъжност, да сте чули да съм се оплаквал, че има стартирани 2 наказателни процедури срещу България и че затворих тези процедури“, попита Стойнев. По думите му те били за частично транспониране на Третия енергиен пакет за вътрешния пазар.

Икономическият министър посочи, че задачата му е да се справя с проблеми.

„Водя страната към сигурност на доставки на природен газ“, убеден е Стойнев, като допълни, че правителството е ускорило работата по интерконекторната връзка с Гърция, за която през септември ще се обсъжда моделът за финансиране и да се предприемат стъпки по изграждането.

Министърът попита какво беше направено по интерконекторната връзка с Турция, по която кабинетът също работи, и отговори сам: „Абсолютно нищо“.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

14
rate up comment 2 rate down comment 2
deant
преди 10 години
в името на общественото благо! -- значи откога чаках да го кажеш това! мед ми капе на сърцето.за регулацията на бананите и краставиците съм сложил линк - И двете не са приети. Защото това би значело да изхвърляме абсолютно годна продукция! Не че не го правим но по други пизнаци вече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 2
deant
преди 10 години
Ето го още един дето се прави на ***. Цитат:---Подозирам, че точно такива практики са в основата на закона за "кривите краставици" и шишенцата за олио в ресторантите, някои от тях обществото се усеща на време и ги спира, други обаче не са толкова плоски и минават.---АКцента е "минават-не минават"В подкрепа:http://***.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/2453204/Bent-banana-and-curved-cucumber-rules-dropped-by-EU.htmlA majority of EU member states, including Britain and Ireland, have voted to reform rules like EC Commission Regulation No 2257/94, which caused international ridicule by stating that all bananas must be "free of abnormal curvature" and at least 14 cm in length.http://en.wikipedia.org/wiki/Commission_Regulation_(EC)_No_2257/94--Представете си за скритите лобистки интереси запечатани в не толкова явните законите. Та както и да е. Да се правим на *** прави живота ни по-простичък, а не искаме ли всички *** живот?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 3 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Явно и идея си нямаш как работи реално легалния лобизъм! В ЕК и ЕП десижънмейкърите са политици, които не могат да разбират от всичко, както и българските депутати в парламента не могат да са всичкозайници!В повечето слуюаи лобистите които говорят с депутати и т.н. лобират за коренно противоположни каузи. Например лобистите на Грийн Пийс лобират за забрана на добива на шистова газ, а лобистът на една нефтена компания лобира за разрешението на добив на шистов газ. Когато един депутат изслуша аргументите на двамата лобиста, вероятно ще може да си изгради достатъчно обективно мнение по въпроса и точно този процес е в името на общественото благо!За криви краставици не съм чувал, но за стандартизацията на кривината на бананите знам че има регулация! Това на пръв поглед за един аматьор може да изглежда огромна глупост, но уеднаквяването на качествената стандартизация на селскостопанските продукти във всички членки на ЕС улеснява много търговията, което отново е в полза на обществото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
vlado157
преди 10 години
Тия европейски *** преди да налагат санкции, да построят газопровод до някъде за да се захранваме независимо.Иначе да го духат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 4
data
преди 10 години
както винаги съм писал : този проект не е наш , ние сме само спирка по пътя . Стойнев колкото да се пъне , от него нищо не зависи . Ние само може да изядем шамарите в шунотевицата . Както и от едната , така и от другата страна Те за това е добре да се скрием зад европейското законодателство и да се правим на улави
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 6
fairfax
преди 10 години
Стига с тия "криви краставици". Няма такъв закон и никога не е имало.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 7
deant
преди 10 години
В ЕС, законите се спуксат от няколкото човека в ЕК и ЕП само ги одобрява. В ЕП над 700 депутата НЯМАТ право да внасят закони, както е тук при нас. Те имат правото само да ги одобряват! Т.Е. ЕК съставена от ЕНП и мнозинство в ЕП от ЕНП може да приеме КАКЪВТО СИ ИСКА ЗАКОН. Демокрация в действие!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 9
deant
преди 10 години
Не разбирам на *** ли се правиш или вече има стонкти за про-евро коментари?---елта на легалните лобисти е да запознаят максимално добре десижънмейкърите с позицията и аргументите на дадена фирма или индустрия по даден проблем!---И това те го правят за "общото благо", за един "по-добър живот" нали? Подозирам, че точно такива практики са в основата на закона за "кривите краставици" и шишенцата за олио в ресторантите, някои от тях обществото се усеща на време и ги спира, други обаче не са толкова плоски и минават.---това не прави като цяло легалният лобизъм нещо лошо! това е според теб обаче! Тея в ЕК ако нямат достатъчно знания и обективни източници на информация, по-добре да се саморазпускат, защото от дебелите им *** зависи съдбата на над 500 мил човека из европа. Забележи колко лесно става лобирането когато не трябва да го правиш в 28 отделни държави, а само пред 100тина бюрократи, чиито бележка става автоматично закон в 28 държави. В ЕС, законите се спуксат от няколко
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 6
MZ/X
преди 10 години
Има разлика между официалните лобисти и нелегалното корумпиране на политици! Целта на легалните лобисти е да запознаят максимално добре десижънмейкърите с позицията и аргументите на дадена фирма или индустрия по даден проблем!Безспорно е, че и в ЕС има проблем с нелегалните практики и с не достатъчно прозрачните методи за лобизъм, но това не прави като цяло легалният лобизъм нещо лошо!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 7
MZ/X
преди 10 години
Не разбирам страховете на министъра! Смисълът на целия проект е заради конфликта Русия - Украйна! Ако го нямаше този конфликт, никой не би правил скъп морски газопровод!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още