fallback

Лекарите от Спешна помощ не са склонни на компромиси

Здравният министър трябва да обяви днес името на новия директор на столичната Спешна помощ

10:49 | 02.06.14 г.

Лекарите от столичната Спешна помощ не са склонни на компромиси и няма да отстъпят от исканията си. Това каза пред БНР д-р Драгослава Балова от Спешния център в София.

Лекарите започнаха протести от миналата седмица с искане за увеличение на заплатите, по-добри условия на труд и срещу уволнението на настоящия директор на Спешна помощ- София град д-р Георги Гелев.

Днес служителите на столичния център за Спешна медицинска помощ  имат среща със здравния министър Таня Андреева. Срещата е инициирана от министъра още миналата седмица, след като работещите в бързата помощ излязоха на протестни действия в защита на своя началник д-р Георги Гелев.

Недоволните поискаха оставката на Андреева заради това, че от повереното й ведомство предложиха д-р Гелев за уволнение след поредния случай със закъсняла линейка, при който почина човек.

Очаква се днес двете страни да потърсят решение на проблемите със Спешната помощ и да постигнат консенсус по отношение на бъдещето на д-р Гелев.

Протестните действия бяха подкрепени от Българския лекарски съюз, както и от пациентски организации. Директорите на университетските болници в страната обаче се обявиха срещу исканата оставка на здравния министър, като уточниха, че е недопустимо д-р Таня Андреева да се превръща в заложник на интересите на един лекар.

Също така днес министър Андреева трябва да оповести кой ще поеме временно ръководството на столичния Център за Спешна медицинска помощ.

Преди дни Андреева поиска оставката на Гелев заради резултатите от одит, показал редица нарушения в управлението на спешния център. Тя посочи, че на негово място ще бъде назначен временен изпълнителен директор, тъй като Гелев е в болнични до средата на юни и не може да бъде уволнен.

Междувременно продължават протестите на лекарите от столичната Спешна помощ срещу уволнението на директора им д-р Георги Гелев. До момента заявления за напускане на работа са подали 103-ма служители на центъра.

„До три месеца може да няма кой да оказва спешна помощ в София. Длъжни сме да направим нещо, за да могат следващите да работят по-добре. Промените, които искаме, са в полза и на пациентите“, категорична е д-р Балова.

Д-р Балова коментира и действията на колегите си в защита на директора на Центъра за спешна помощ д-р Георги Гелев. „Доктор Георги Гелев беше просто черешката на тортата. Решихме, че не е редно да наказват човека за неща, които са се струпали като проблеми от години. При нас има недофинансиране. Бягат младите лекари, защото не се урежда въпросът с техните специализации“, категорична е д-р Балова.

Ако дойде някой друг, ще има нужда от много време, допълни тя. И поясни, че колегите й искат ясна дефиниция за това какво е спешност. Промените ще бъдат в интерес преди всичко на пациентите, допълни тя.

Според бившия министър на здравеопазването д-р Стефан Константинов всички ще загубят от скандала в Спешна помощ. Според д-р Константинов решението на проблема е изцяло политическо, коментира той пред Нова телевизия.

„Вместо да почне да се говори какъв е точно проблемът, започват да валят декларации за подкрепа, контраподкрепа, искане за оставки, заставане зад министъра. Това е жалко, защото всички ще загубят накрая“, коментира той.

Стефан Константинов коментира и заплащането в сектора. Според него заплата от 1500 лв. е напълно възможна. По негови изчисления нужната сума за това е 75 млн. лв. годишно. „Ако се намери двойно заплащане, ще се намерят и хора“, добави още той.

Какви решения се предлагат за проблемите на Спешна помощ можете да прочетете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 12.09.22 г.
fallback