fallback

Окончателните данни за БВП през първото тримесечие на фокус през седмицата

НСИ ще публикува информация за заетостта, отработените човекочасове и производителността на труда за първите три месеца на 2014 г.

09:10 | 02.06.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През миналата седмица правителството на премиера Пламен Орешарски оцеля и при четвъртия вот на недоверие, внесен от ГЕРБ. Това обаче не разколеба партията на Бойко Борисов - избраният за евродепутат от листата на ГЕРБ Томислав Дончев заяви, че със сигурност ще има нов вот на недоверие.

Същевременно Пламен Орешарски даде заявка за промени в текущия състав на кабинета, но все още няма яснота. Той заяви, че за това предстоят консултации с двете парламентарни групи, подкрепящи правителството – БСП и ДПС. Освен това Централната избирателна комисия обяви имената на 17-те български депутати в Европейския парламент.

На икономическия фронт статистиката показа значително подобрение на бизнес климата у нас. Страната ни бе определена и като най-добрата дестинация за чужди инвестиции на Балканите. С тези ключови събития изпратихме месец май. В първата седмица на юни по-важните макроданни ще касаят икономическия растеж.

В понеделник (2 юни) Националният статистически институт (НСИ) ще оповести информация за цените на производител на транспортни, съобщителни и други бизнес услуги за първото тримесечие.

В първия ден от седмицата ще се съберат акционерите на Никотиана БТ Холдинг АД, ЕМКА АД и на Лев Инвест АДСИЦ.

Във вторник (3 юни) общи събрания имат Куантум Дивелопмънтс АДСИЦ, Българска фондова борса-София АД, Фонд Имоти АДСИЦ и Костенец-ХХИ АД.

В средата на май Министерството на финансите вписа нова точка към дневния ред на Oбщото събрание на акционерите на БФБ-София. Самото предложение на МФ предлага предсрочно прекратяване на мандата на членовете на Съвета на директорите Асен Ягодин, Васил Големански и Георги Български и избиране на тяхно място на Наталия Стоянова Петрова, Иван Кутлов и Димо Спасов. Също така ще бъде гласуван дивидент от 0,112 лв. на акция.

В сряда (4 юни) НСИ ще публикува окончателните данни за брутния вътрешен продукт за първите три месеца на годината. Според предварителната оценка брутният вътрешен продукт нарасна с 1,1% на годишна и с 0,2% на тримесечна база.

Освен това от националната статистика очакваме информация за заетостта, отработените човекочасове и производителността на труда за първото тримесечие на 2014 г.

За този ден са насрочени общите събрания на Момина крепост АД, Холдинг Света София АД и Хидравлични елементи и системи АД.

В четвъртък (5 юни) това ще направят акционерите на Добруджа холдинг АД, Премиер Фонд АДСИЦ, Елхим Искра АД, Екоинвест Холдинг АД, Българска Холдингова Компания АД, Исперих-БТ АД (в несъстоятелност) и Добротица-БСК АД.

Акционерите на Вита Ми Холдингс АД и на Българска роза АД са избрали последния ден от седмицата – петък, 6 юни, за да проведат своите срещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:37 | 06.09.22 г.
fallback