fallback

Откриха нова самолетна линия Варна - Истанбул

България става потенциален пазар за над 15 млн. чуждестранни гости, смята зам.-министър Бранимир Ботев

17:41 | 30.05.14 г.

Първият самолет от новата директна линия Варна - Истанбул кацна на летище Варна днес. Новата директна линия беше открита официално от заместник-министъра на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев.

По думите му новата самолетна линия ще увеличи ръста на туристите у нас.

„Чрез новата линия Варна-Истанбул изграждаме един международен мост, който предстои да допринесе за ръста на българския туризъм“, каза той. И поясни, че летището в Истанбул е международен хъб, разпределящ авиопотоците за Източна Европа и Близкия изток.

„Така ние осигуряваме въздушен мост от една страна с Китай, Япония, Тайланд, а от друга, със страните от Северна и Южна Америка, коментира Ботев.

Според него при утвърждаване на новата линия летище Варна има възможност да се превърне в подхъб на летището в Истанбул. „Варна може да стане директна точка за полети, идващи от Централна и Западна Европа“, каза още зам.-министър Ботев.

Летището в морската ни столица е най-близкото за Румъния, Югоизточна Украйна, Югозападна Русия и Молдова. „За България това е потенциален пазар от над 15 млн. чуждестранни гости“, подчерта заместник-министър Ботев.

Според генералния секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, който е на официална визита у нас, сега „Варна се отваря за света и светът се отваря за Варна”.

“Днес турската авиокомпания добавя още една перла в корона си”, каза Рифай.

Към момента самолети на Turkish Airlines летят само до София. Полетът Истанбул-Варна ще обслужва пътници целогодишно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
fallback