fallback

Цените на производител в промишлеността забавиха спада си през април

Повишаването на цените в преработващия сектор компенсира минимално отстъплението в добивната промишленост и при производството на ток

12:02 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През април индексът на цените на производител в промишлеността забави своя спад спрямо предходния месец и година по-рано. През април те са се понижили с 0,2% на месечна и с 0,9% на годишна база.

Индексът на цените на производител отразява динамиката на пазара на природни ресурси и суровини или измененията в търсенето. Наличието на устойчив курс в изменението му в няколко поредни месеца може да се счита за ранен индикатор за посоката на движение на определен сектор или на цялата икономика.

Като основен краткосрочен бизнес показател, той би могъл да даде насока за тенденциите в потребителската инфлация. През април дефлацията у нас забави своя растеж за втори пореден месец. Тогава тя бе 1,6% на годишна база, а спрямо март бе отчетена и инфлация от 0,3%. Фактът, че през април цените на производител забавят минимално своето понижение, е сигнал за последващо охлаждане на дефлационните опасения в страната.

На вътрешния пазар на месечна база намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 2,8%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ цените са надолу с 0,8 на сто. В преработващата промишленост е отчетено увеличение - с 0,3%, разкриват данните на Националния статистически институт (НСИ).

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо март се наблюдава при производството на напитки (+1%), на тютюневи изделия (+0,9%) и на хранителни продукти (+0,3%). Евентуално покачване в индекса на потребителските цени през май може да се обясни с повишените разходи за производството на тези групи стоки.

На годишна база цените намаляват отново в добивната промишленост - с 10,1%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,3%. В преработващата промишленост цените са без изменение спрямо април 2013 г.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) откри още резерви за намаляване на цената на електричеството, макар и само за две дружества. Средната промяна за цената на тока ще бъде в рамките на 0,66% в посока надолу за периода 1 юли 2014 г. - 30 юни 2015 г. Това предложение ще бъде обсъдено на открито заседание на регулатора през следващата седмица. Ако бъде прието, то със сигурност тенденцията за спад на индекса на цените на производител от миналата есен ще се задържи и в обозримо бъдеще.

Тенденцията при цените на производител в еврозоната е подобна. Индексът спада от втората половина на 2011 г., като се отрази и на инфлацията във валутния блок, която остава ниска и под целта на Европейската централна банка. През март цените на производител в 18-членния ЕС спаднаха с 1,64% на годишна база.

От графиката се вижда, че към края на април динамиката при цените на производител за стоките, които се продават само на вътрешния пазар, продължава да следва отчетената и по общия индекс.

На месечна база общият индекс на цените на производител намалява с 0,1% спрямо март, а на годишна база спада с 2,1% в сравнение с април 2013 г.

Общ индекс на цените на производител в промишлеността

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:42 | 07.09.22 г.
fallback