fallback

Има три кандидатури за временен шеф на столичната Спешна помощ*

Новият временен директор ще бъде назначен през следващата седмица

11:21 | 30.05.14 г.
Автор - снимка
Редактор

Засега има три предложени кандидатури за временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за спешна медицинска помощ София-град, съобщават за БТА от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

Новият и.д. директор ще бъде назначен следващата седмица от министъра на здравеопазването Таня Андреева.

Уволнението на директора на столичния Център за спешна помощ Георги Гелев беше поискано на 28 май от зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Причината - преди няколко дни 40-годишната фотографка Елизабет Димитрова не дочака линейка и почина, след като ѝ прилошало. Според очевидци, които са се опитали да помогнат на жената, линейката е закъсняла почти с час, но според данните на центъра спешната помощ е пристигнала за 18 минути. Вчера обаче здравният министър Таня Андреева съобщи пред депутатите от здравната комисия, че данните за часа, в който е тръгнала линейката, и часа, в който е пристигнала на мястото, са били манипулирани.

Още на следващия ден след искането за уволнение на Гелев обаче лекарите от системата заплашиха с протест заради решението, а 65 от тях подадоха колективна оставка. 

Вчера стана ясно, че Гелев е в отпуск по болест за 4 месеца, затова и постът му трябва да бъде поет от временен директор.

Междувременно над 100 лекари, медицински сестри, шофьори и санитари, работещи в Центъра за спешна медицинска помощ в София-град, излязоха на протест пред Министерството на здравеопазването и поискаха оставката на здравния министър заради ниското заплащане и неприемливите условия на труд.

Те настояват да се направи обективен анализ на състоянието на Спешната помощ, съобщава БТА.

За периода 2013-2014 г. 47 лекари са постъпили на работа в столичния център, а 38 са напуснали, посочва Милена Димитрова, главна сестра в центъра. За същия период 31 медицински сестри са постъпили на работа, а 25 са напуснали.

Според данни на Медицинския университет за периода 2008-2014 г. само 38 лекари са взели специалност "Спешна медицина".

Протестиращите лекари бяха поканени на среща в понеделник с министър Таня Андреева.

В кулоарите на парламента Нигяр Джафер коментира, че оставката на министър Таня Андреева не е на дневен ред поне от политическа гледна точка. "Няма да поискаме оставката на нито един министър, в правомощията на премиера Орешарски е да решава дали ще работи с който и да било от тях", добави тя.

Джафер призова за диалог между Министерството на здравеопазването и работещите във филиалите на "Спешна помощ, за да се решат проблемите от спешен порядък. 

Според министър Андреева, цитирана от Dnes.bg, протестите в столичната Спешна помощ се осъществяват под натиск. "Получих сигнали от колеги, че има натиск по отношение на това да излязат на протест, включително и политически“, заяви тя, но отказа да посочи от кого идва натискът.

* Актуализирано с информация за протеста на служителите от Центъра за спешна помощ София-град, с позицията на Нигяр Джафер и Таня Андреева

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:56 | 06.09.22 г.
fallback