fallback

Преглед на печата за 30 май

07:55 | 30.05.14 г.

Брюксел иска спиране на "Южен поток" в. Капитал Daily

Проектът "Южен поток" трябва да бъде прекратен до постигане на пълно съответствие със законодателството на Европейския съюз (ЕС). Това се посочва в комюнике на Европейската комисия (ЕК), което беше разпространено в сряда. Според Брюксел проектът трябва да се преоцени в светлината на приоритетите на енергийната сигурност на ЕС. Документът беше публикуван, след като ЕК предложи нова стратегия за енергийна сигурност заради геополитическата обстановка и зависимостта на ЕС от вноса на енергийни суровини.

Мерките предстои да бъдат обсъдени от Европейския съвет в края на юни. Съобщението дойде, след като по-рано през деня стана ясно, че председателят на Европейската комисия Жозе Барозу е предупредил премиера Пламен Орешарски, че Брюксел ще предприеме мерки срещу България за нарушаване на европейските правила със споразумението за "Южен поток".

Правителството се зае да харчи като за последно в. Сега

Правителството трескаво започна да сключва спорни сделки за стотици милиони левове, което обикновено е сигурен белег, че няма да изкара мандата си. Евентуалните предсрочни избори могат да струват скъпо на бюджета и заради предстоящата емисия на дълг на международните пазари. Вчера министрите пришпориха процедурата и предложиха на парламента да ратифицира документите. Кабинетът планира да емитира на международните пазари книжа до 1.493 млрд. евро.

Преди изборите премиерът Пламен Орешарски настояваше с емисията да не се бърза и тя да се изтегли за по-късно през годината. При задаващи се предсрочни избори кабинетът няма друг изход освен да забърза процедурата, защото за емисията е необходима ратификация на парламента. Политическата несигурност у нас обаче може да повлияе на международните пазари и да доведе до по-неизгодни условия по дълга. Набирането на този ресурс на международните пазари се налага заради предстоящ падеж през януари 2015 г. по глобалните облигации в размер на 1.7 млрд. лв.

БСП ускори анализа на евроизборите в. Сега

След неколкодневно мълчание след трагичното представяне на евроизборите лидерът на БСП Сергей Станишев най-сетне излезе от ступора и се разбърза със заседанието на ръководството на партията. То ще се проведе днес, а не във вторник. Официалната версия е, че на него трябва да се обсъдят резултатите от евровота, но по всяка вероятност основната тема на сбирката ще са и предстоящите избори за нов парламент.

Онзи ден лидерът на ДПС Лютви Местан публично обяви, че вероятно ще се стигне до предсрочния вот до края на годината, за същото настояват и ГЕРБ, Реформаторският блок, "България без цензура". По неофициална информация управляващите обсъждат две дати за предсрочен вот - 12 или 19 октомври. Задължителното условие е да не се стига до излъчване на служебен кабинет и изборите да бъдат организирани от кабинета на Пламен Орешарски. Това може да стане, ако парламентът се разпусне сам, а правителството не подаде оставка. В кабинета със сигурност ще има сериозни рокади.

Правителството си е дало 2 седмици да измисли методика за такса смет в. Сега

Правителството си е дало краткия срок от две седмици, за да измисли и предложи нов метод за изчисление на такса смет. Това стана ясно вчера на заседанието на Столичния общински съвет, на което кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че Министерският съвет е изпратил писмо за сформиране на работна група, която да работи от 23 май до 6 юни. "Това е абсурдно, срокът е много кратък. Рискът да се насочат към удовлетворяване на искането на бизнеса ще доведе до неколкократно увеличение на таксата за гражданите", коментира кметът.

С последните промени в Закона за местните данъци и такси беше даден срок до 30 юни т.г. да се направи нова методика, която да влезе в сила от 2015 г. Размерът на таксата трябва да се определя според количеството отпадъци. Ако това не е възможно, налогът се определя на основа, която обаче не може да бъде данъчната оценка на имотите или пазарната им цена, пише още в новите текстове на закона.

Продали сме оръжие за 300 млн. евро за година в. Стандарт

Военнопромишленият комплекс е произвел и пласирал на пазара през миналата година въоръжение и боеприпаси за близо 300 милиона евро. А от началото на тази година обемът на произведената продукция е с 18-20 милиона евро повече в сравнение с предишната година. Това съобщи министърът на отбраната Ангел Найденов, който присъства на демонстрацията на въоръжения и боеприпаси, произведени от български фирми на централния артилерийски изпитателен полигон край Змеево.

Демонстрацията бе в рамките на международното изложение за отбрана, антитероризъм и сигурност "Хемус 2014" в Пловдив. Министърът подчерта, че тази година на него са участвали и повече наши производители, и чуждестранни фирми, търговци и делегации от чужбина. На самите стрелби бяха дошли представители на Йемен, Египет, Пакистан, Йордания, Литва и други.

Южен поток ще се строи от юли в. Стандарт

Реалното строителство на българския участък от газопровода "Южен поток" по всяка вероятност ще започне през юли. Това заяви за "Стандарт" началникът на департамента по международни проекти на "Газпром" Александр Сиромятин. Той обясни, че след подписването на договора с консорциума "Стройтрансгаз ДЗЗД", който ще изгражда газопровода на българска територия, единствената стъпка преди началото на строителните дейности е БЕХ да получи от "Газпром" заема, с който ще финансира своята част от инвестицията в проекта.

Според заложените принципи на проектно финансиране на "Южен поток" у нас, 30% от необходимите средства ще се осигуряват от акционерите в проектната компания "Южен поток България", а останалите 70% ще бъдат привлечени средства. Именно за своята половина от 30-те процента БЕХ преговаря с "Газпром", за да получи 620 млн. евро като кредит. Според Сиромятин през следващите 10 до 20 дни би трябвало двамата акционери в българската проектна компания да се разберат и БЕХ да получи сумата.

Вдигат изискванията за капитал на банките в. Стандарт

Капиталовият буфер за системен риск на банките в България трябва да възлиза на 3% от рисково-претеглените експозиции в страната, формирани от банките. Това реши Управителният съвет на БНБ. Досега банките трябваше да поддържат капиталов буфер по този ред в размер над 1%. На заседанието бе потвърдено и изискването за предпазен капиталов буфер от 2,5% от всички банки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:20 | 14.09.22 г.
fallback