fallback

Огнян Минчев: Правителството си тръгва, щом изпълни ангажименти към Газпром

"Южен поток" е поредният проект, с който Русия иска да налага газов монопол, смята политологът

11:38 | 29.05.14 г. 6

Правителството ще подаде оставка едва след като изпълни ангажиментите, които е поело към „Газпром“. Тази теза изказа политологът Огнян Минчев пред bTV.

Според него демократичната практика е след изборна загуба да се подаде оставка, дори и когато става въпрос за избори за Европейски парламент. „Тези избори показват определено съотношение на обществени сили“, каза той и допълни, че оставка, разбира се, не е задължителна и залогът са обещанията към „Газпром“.

„Южен поток“ е поредният монополен проект за монополизация на доставките на газ за Югоизточна Европа в пряк разрез с Третия енергиен пакет на ЕС“, категоричен беше политологът. Според него, ако проектът изпълнява основното изискване за достъп на трети страни, Русия няма да може да налага своите монополни цени.

„Не може при 150-200 долара за хил. куб. метра газ на европейския пазар ние да плащаме 450 долара“, допълни Минчев.

Припомняме, че работата по газопровода „Южен поток“ се активизира през октомври, когато беше направена и символичната първа заварка на българска територия. Оттогава обаче проектът е обект на критики от страна на Брюксел, защото не изпълнява европейското законодателство.

Междувременно България подготви и промени в българския Закон за енергетика, които въвеждат термина „морски газопровод“. От поправките следва, че „Южен поток“ не преминава през територия на България, съответно и на ЕС, преди приемателната станция, която ще бъде изградена на 2 километра навътре в сушата.

От Брюксел обаче имат забележки относно тази трактовка и ще изпратят свои експерти в София, за да бъдат обсъдени текстовете на законопроекта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:53 | 12.09.22 г.
fallback