fallback

140 млн. лв. ще струва реформата в спешната помощ в следващите три години

Директорът на Центъра за спешна помощ за София-град е предложен за уволнение заради системни слабости

17:36 | 28.05.14 г.

Приоритет на Министерството на здравеопазването за тази година е реформата в спешната помощ. Вече се изготвят поръчки за инвестиции от 22 млн. лв., които ще са за изграждане на центрове и филиали за спешна помощ и за линейки. В рамките на три години ще са необходими 140 млн. лв. за сферата на спешната помощ. Това каза пред журналисти заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, цитиран от БТА.

По думите му реформата в бързата помощ ще включва и нови възможности за кариерно развитие на медиците, за да стане отново привлекателна работата в центровете. Пенков цитира данни, според които в момента в центъра за спешна медицинска помощ в София-град работят 90 лекари, а щатните бройки са 189. Средномесечно трябва да има 30 екипа, а за март са работили 20 екипа, през април – 21, отчете Пенков.

Той напомни, че се полагат усилия и за увеличаване на заплатите на работещите в спешната помощ. За следващата година ще се намерят средства за увеличение на заплатите, обеща заместник-министърът.

Пенков каза още, че тази година във висшите училища ще се обучават лекарски асистенти и парамедици, с които ще се подсилят екипите на спешните медици, както е заложено в стратегията за реформа на сектора.

Припомняме, че новата концепция за реформа на спешната помощ залага създаването на от девет до единадесет високоспециализирани центрове за спешна помощ – известни като „малки пироговчета“, първите три от които ще бъдат в градовете Плевен, Велико Търново и Бургас

Днес заместник-министърът съобщи, че заради системни слабости в управлението на Центъра за спешна медицинска помощ София-град неговият директор Георги Гелев е предложен за уволнение.

Анализ, направен в центровете за спешна помощ, е показал, че има недобра кадрова обезпеченост, недобра организация на работата и недостатъчен контрол. Наред с това голяма слабост в работата на центъра е неосъществената от години взаимовръзка между тел. 112 и стария тел. 150.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:10 | 10.09.22 г.
fallback