fallback

Вотът на недоверие срещу кабинета влиза в парламента

Той може и да не бъде обсъден, защото е едва трета точка в дневния ред

09:05 | 28.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Народните представители трябва днес да обсъдят вота на недоверие срещу кабинета "Орешарски" заради политиката му в областта на енергетиката, внесен от ГЕРБ седмица преди евроизборите. Разискванията по вота са в проекта на програма, който трябва да бъде приет в пленарната зала.

Самият вот обаче е едва трета точка в програмата, като преди него депутатите ще променят съставите на няколко парламентарни комисии и ще продължат с разглеждането на спорния Закон за МВР на второ четене. Освен това не е изключено депутатите от ГЕРБ да възразяват срещу подреждането на точките в дневния ред и така да загубят допълнително време. Припомняме, че заради вота за петък бе насрочено извънредно заседание на парламента. То обаче не се състоя, след като управляващите провалиха кворума. От БСП и ДПС коментираха, че дебат за енергетиката е необходим, дори в рамките на вот на недоверие, но не и в предизборна обстановка. 

Внесеният на 16 май вот за недоверие е четвъртото искане за оставката на това правителство, внесено от ГЕРБ. От опозицията се надяваха да чуят отговори на въпроси за АЕЦ „Белене”, седмия блок на АЕЦ „Козлодуй”, финансовото състояние на НЕК  и за „Южен поток”, коментира преди дни Цецка Цачева.

Днес заседание вероятно ще има, след като във вторник и ГЕРБ, и "Атака" увериха, че ще се включат в разискванията, а управляващите искат да завършат Закона за МВР. Ако все пак вотът бъде разгледан, той може да бъде гласуван най-рано в четвъртък. За да се стигне обаче до оставката на кабинета, искането за сваляне на доверието трябва да бъде подкрепено от поне 121 депутати от общо 240. Вносителите от ГЕРБ разполагат с 93, след като във вторник заявление за напускане на групата подаде Даниел Георгиев. Лидерът на БСП Сергей Станишев вече обяви, че стои зад кабинета, подобна теза изказахга и от Атака. Така съдбата на кабинета е у ДПС. В изборната нощ председателят на движението Лютви Местан вече заяви, че мандатоносителят БСП първи трябва да реши какво ще стане с правителството, но пък при необходимост от ДПС били готови да свикат заседание на централния си съвет по въпроса. В понеделник и лидерът на "България без цензура" Николай Бареков заяви, че независимите депутати, които са обявили принадлежност към неговата партия, ще подкрепят вота на недоверие. От петимата независими подкрепа за Бареков са демонстрирали напусналия ГЕРБ официално едва във вторник Даниел Георгиев, Румен Йончев, Светлин Танчев и Красимир Стефанов.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:10 | 12.09.22 г.
fallback