fallback

Съкращават над една трета от работниците в "Пиринска мура"

Забавянето на заплати в предприятието е системно, твърдят работницте

15:35 | 27.05.14 г.

Над една трета от работещите в "Пиринска мура" - Банско ще бъдат съкратени през юни. Преди дни собственикът на завода е внесъл уведомително писмо в Агенцията по заетостта, съобщи БНР.

Собственикът е посочил като причини за съкращенията протестите на работниците и спирането на производството, което е довело до загуба на клиенти. От синдиката в завода, в който членуват 203 от общо 270 работещи, категорично отхвърлят този мотив, припомняйки, че по време на протестите хората са били в едномесечен принудителен престой.

На 24 февруари след двуседмични протести заради забавени 6 месеца заплати и принудително спиране на работата по вина на работодателя бе подписано споразумение за поетапно издължаване към работниците и ангажименти за стабилизиране на завода.

Тогава беше договорено всички дължими възнаграждения на работниците да бъдат изплатени до май, а областната Инспекция по труда започна цялостна проверка в предприятието. Според хората споразумението не е било изпълнявано коректно и дължимите заплати са били забавяни.

Спешни мерки за предотвратяване на масовите съкращения са предприети от областната структура на КНСБ, каза председателят Емануил Манолов. Той твърди, че има нарушения на самата процедура за масови уволнения, за което ще бъдат сезирани институциите.

Напрежението в завода за столове в Банско ескалира. Хората не изключват поредна вълна от протести и гражданско неподчинение.

„Най-големият процент от работниците, които би трябвало да бъдат съкратени, са хора с професионална квалификация. Дълбоко съм убеден, че по този начин се подготвя просто закриването на този завод“, допълва представителят на синдикатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:54 | 05.09.22 г.
fallback