fallback

Преглед на печата за 27 май

07:39 | 27.05.14 г.

Идва ново пренареждане във властта

В. Капитал Daily

Най-същественият извод от българския вот за новия Европейски парламент, на който се гледа и като на генерална репетиция за бъдещите парламентарни избори, е, че политическото статукво се запазва, но с неизбежно пренареждане на позициите в него. От срока, в който някои от основните политически играчи успеят да се договорят за бъдещото разпределение на ролите, зависи и животът на кабинета "Орешарски", т.е. ще има ли предсрочни избори и кога.

Макар и сравнението между избори за евроейски и национален парламент да е в голяма степен относително заради традиционно значителната разлика в избирателната активност, на езика на политическото послание резултатите от гласуването в неделя очертават шансовете на партиите с евродепутати за участието и тежестта им в следващото управление.

Властта се окопава със стария трик - козметичен ремонт на кабинета

В. Сега

Промени в кабинета ще са първата последица от европейските избори, стана ясно в нощта след вота. Пътят за ремонта бе проправен с решението на избрания за евродепутат от ДПС Делян Пеевски да се оттегли и да предостави мястото си на следващата в листата Искра Михайлова, която в момента е министър на екологията. На следизборните пресконференции лидерите на БСП и на ДПС Сергей Станишев и Лютви Местан признаха, че ще имат разговори за съдбата на кабинета. Местан обяви, че партията му вече има кандидат за поста министър на околната среда и водите, овакантен от Михайлова. Името му обаче не бе съобщено. ДПС ще търси и нов зам.-министър на отбраната на мястото на избрания за евродепутат Неджми Али. Заедно с персоналните рокади ДПС ще настоява и за промени в управленската политика.

Парите, дадени за иновативни сладкиши, не били грешка

В. Сега

Финансирането на иновативни сладки, стойка за чадър или на луксозна кутия е съвсем нормално. Одобрените фирми с проекти от програма "Конкурентоспособност" са се състезавали по правилата и нарушения няма. Това установила проверка на всички одобрени кандидати по мярката, свързана с иновации, съобщиха за в. "Сега" от икономическото министерство.

Ревизията бе разпоредена преди около 2 месеца по заповед на икономическия министър Драгомир Стойнев след сигнал в парламентарната комисия по икономика за съмнения за порочни търгове и нагласени процедури. Според депутата Николай Нанков от ГЕРБ идеите вече са били въведени и са били на пазара, така че не са имали право на финансиране. Имало и случаи, в които две фирми подават проекти за една и съща иновация, като и двете фирми получават пари.

Избираме жилище по сметката за ток

В. Стандарт

Българите, които имат възможност да си купят ново жилище, търсят екоапартаменти с добра изолация, за да пестят енергия. Купувачите стават все по-взискателни и към материалите, от които е изпълнен даден обект, и не са склонни да похарчат парите си за каквото и да било ново строителство. Това разказаха архитекти пред "Стандарт".

Оказва се, че много от новопостроените сгради не могат да бъдат продадени точно защото не са изпълнени в съответствие с изискванията за енергийна ефективност, твърдят специалистите. Това е и причината много от собствениците на апартаменти от така нареченото "ново строителство" да искат да се разделят с жилищата си. "Умните" къщи са последната мода сред хората, които имат по-големи финансови възможности. Това е и ниша за инвеститорите в строителството, коментираха архитектите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:41 | 11.09.22 г.
fallback