fallback

Курумбашев: Има наказателен вот на левите избиратели

Резултатът е разочароващ и по-нисък от очаквания, призна социалистът

10:42 | 26.05.14 г. 3

Изборните резултати не са повод за срам. Това каза Петър Курумбашев в сутрешния блок на Нова телевизия. Той призна, че резултатът е разочароващ и по-нисък от очаквания.

Курумбашев поздрави другите четири партии, които излъчват евродепутати. Той открои близкия резултат на ДПС до този на БСП, както и влизането на България без цензура и Реформаторския блок. Курумбашев призна, че по време на кампанията за него е било спорно дали ще влязат други политически партии освен големите три, пише Dnes.bg.

Според него генералният въпрос, който БСП трябва да си зададат, е защо привържениците на БСП не са излезли да гласуват. Той открои като изключително неприятен фактът, че социологическите агенции са давали изключително близки разлики с ГЕРБ, дори практически паритет. При това положение никой не е очаквал този резултат, подчерта Курумбашев. „Всички, които участваха в кампанията, са виновни“, каза още той.

„Според мен има наказателен вот на хората, които гласуват с червената бюлетина“, каза Курумбашев. Той припомни, че при миналите избори 950 хил. са гласувалите за БСП, а на тези избори те са едва 450 хил. Като възможни причини Курумбашев определи близостта на БСП с ДПС и Атака, позицията на управляващите спрямо кризата в Украйна, както и появата на АБВ. „Сега е трудно да си в управлението и да печелиш гласове“, обобщи Курумбашев.

Що се отнася до бъдещето на лидера на БСП Сергей Станишев Курумбашев подчерта, че органите на партията са тези, които трябва да решат съдбата му. „Станишев влезе в голяма амбиция в тази кампания“, каза още той. „Накрая ще се окаже, че социолозите не могат да преценяват ситуацията“, отговори Курумбашев на въпрос дали Станишев може правилно да оценява действителността.

Постигнатите резултати на изборите за ЕП и поемането на отговорност в БСП ще бъдат обект на дълбок анализ. Трябва да се прецени и какво точно представляват успех и неуспех. Коментарът, залегнал на основата на дипломатични условности, направи социалистът Георги Пирински пред bTV.

Той припомни, че резултатът на партията му в брой гласове е приблизително равен на този от миналите евроизбори, което означава, че БСП запазва трайно свързаните с нея гласоподаватели. Не успява обаче да привлече колебаещите се. Дали предстои ремонт на кабинета, най-малкото защото вторият в листата на ДПС Делян Пеевски се отказа от ЕП в полза на екоминистъра Искра Михайлова, също е въпрос на анализ, смята той.

Пирински изрази увереност, че на фона на резултата от вчера Столетницата има потенциал да спечели национални избори, защото няма право да губи повече. Според него обаче се изпуска „основният въпрос, поставен на тези избори – досегашната политика на десницата, тя ли трябва да продължи? Отговорът бе категорично не”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:56 | 11.09.22 г.
fallback