fallback

ГЕРБ привлича 1/3 от гласовете на избирателите при 75% от преброените бюлетини

Към момента битката за второто място още предстои, сочат официалните данни на ЦИК

08:59 | 26.05.14 г.

31,8% отрежда Централната избирателна комисия (ЦИК) на ГЕРБ при 75,3% от преброените бюлетини. Резултатът на БСП се стопява още и процентите за партията вече са 18,8, е видно от графиката на сайта на комисията.

ДПС в момента е трета политическа сила с 16,5% от гласовете на избирателите. Данните от преброяването на този етап подсказват, че битката за второто място може би предстои.Късно снощи прогнози на социологическите агенции сочеха, че партията ще изпревари своя коалиционен партньор на второто място.

Без сериозни промени остава представянето на „България без цензура” – партията е привлякла 10,6% от гласа на избирателите. Почти сигурен е мандатът в Европейския парламент за „Реформаторският блок”. Коалицията получава 6,4% от гласовете.

Под чертата обаче остава АБВ. Партията на президента Георги Първанов (2002 – 2012 година) привлича 4,1% от гласоподавателите. Този резултат  е достатъчен за влизане в национален парламент, но подадените бюлетини не са достатъчни за депутатско място в Европейския парламент.

Парламентарно представената „Атака” събира 3% от гласовете. Много близки са резултатите за другата националистическа партия – „Национален фронт за спасение на България”. Партията на Валери Симеонов привлича 3,1% от гласовете на българските граждани.

От останалите общо 30 партии, подали документи за участие в тези избори, единствено партията „Глас народен” на Светльо Витков прескача бариерата от 1% от бюлетините. Партията изпреварва Коалиция КОД, в която водач на листата е настоящият евродепутат Антония Първанова. Коалицията има 0,92% от гласовете. 

По-късно днес пресконференция с вижданията затова как е протекъл изборният процес ще дадат ГЕРБ и АБВ. Бившите управляващи се оплакаха от манипулиране на вота и отказаха "пресконференцията на победителя" в Международния пресцентър в НДК. Допълнителното време им е нужно, за да анализират получените сигнали за купуване на гласове, обясниха от партията и насрочиха пресконференция в тяхната централа днес по обед. 

Заради действията на прокуратурата в седмицата преди изборите по отношение на сигнал за купуване на гласове, отказ от пресконференция в НДК отказа и АБВ. Политическата формация на Георги Първанов също ще даде обяснения по-късно днес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:43 | 13.09.22 г.
fallback