fallback

Бобева: Италиански фирми ще вложат около 500 млн. евро у нас

Инвестициите ще бъдат насочени към "Девня Цимент", към малки ВЕЦ-ове, както и в текстилната промишленост и биоземеделието

15:27 | 23.05.14 г. 2

Италиански компании планират да инвестират около 500 милиона евро у нас. Това съобщи вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева след среща с представители на италианския бизнес в Рим пред телевизия Bulgaria On Air.

Само 100 милиона от инвестициите са във фирмата за производство на цимент „Девня-Цимент“ АД, посочи Бобева. Нова производствена линия ще бъде пусната в експлоатация в завода на “Девня Цимент” АД от септември с инвестиция на стойност 160 млн. евро, съобщиха преди дни от пресцентъра на Министерството на икономиката и енергетиката. "Девня Цимент” е собственост на “Италчементи Груп”.

„Започнах да убеждавам представителите на компаниите в Италия, като разказвам за добрите условия и климат, но се оказа, че повечето вече имат бизнес и намерение за инвестиции в България", коментира още Бобева в Рим.

Интересът е основно към малки водноелектрически централи, а проектите за инвестиции в тях вече са в напреднал етап, посочи вицепремиерът по икономическо развитие.

„Няколко от фирмите, които са в текстилната промишленост, също инвестират. Има интерес и в селскостопанския бизнес, към еко- и биоземеделие, където вече има инвестирани около 40 – 50 милиона лева и се очакват още 20 млн. да бъдат вложени там“, коментира Бобева.

Коментара на Даниела Бобева може да видите във видеото

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
fallback