fallback

Стойнев: И опозицията има за какво да отговаря за управлението на енергетиката

Провали се не дебатът, а политическият егоизъм на ГЕРБ, заяви енергийният министър

12:59 | 23.05.14 г. 7

Не само управляващите, но и опозицията трябва да отговори на въпроси за управлението на енергетиката, смята министърът на енергетиката Драгомир Стойнев. Пред журналисти в Народното събрание, след като пропадна извънредното заседание на народните избраници по вота на недоверие, внесен от ГЕРБ, той обясни, че правителството е заварило катастрофа в сектора.

„ГЕРБ трябва да отговорят дали стратегията им не целеше фалит на всички дружества и да бъдат изкупени от частни инвеститори, трябва да отговорят защо бяха обезкръвени всички държавни дружества, когато бюджетът се е пълнил от дивидентите“, заяви министърът.

Той даде за пример, че през 2009 година държавните дружества са внесли дивиденти в размер на 38 млн. лева, а през 2012 година - на стойност 540 млн. лева.

„Това ясно показва, че дружествата остават без всякакви средства за ремонтни и инвестиционни дейности. Опозицията трябва да отговори и на въпроса защо за една година приблизително 1000 мегавата възобновяеми енергийни източници бяха присъединени към системата на цена между 3-4 пъти над цената на регулирания пазар“, каза Стойнев и допълни, че това загробва НЕК.

„Те (ГЕРБ – бел. ред) трябва да отговорят и на въпроса дали от некадърност, или от желание да съсипят енергетиката спряха износа на електроенергия“, продължи с въпросите Стойнев. Той упрекна и народните представители от опозицията, които, по думите му, постоянно ходят в Брюксел, за да доносничат, лъжат ЕК и носят измислени документи.

„Те дори стигнаха дотам да обявяват несъществуващи санкции срещу собствената си държава. Да казват, че едва ли не се водят наказателни процедури срещу България”, коментира още министърът.

За него дебатът по вота на недоверие срещу правителството, внесен от опозицията, не е провален, въпреки че така и не се състоя заради липса на кворум. „Провали се политическият егоизъм и лицемерието на ГЕРБ“, коментира още той.

Стойнев допълни, че ако дебатите бяха днес, два дни преди вота, щяха да бъдат излишно политизирани.

„Енергетиката се нуждае от консенсус, готова е енергийната стратегия, готови са бъдещите политики и след изборите ще помоля всяка една политическа сила да обсъдим действия и мерки именно за тази енергетика, която всички ние искаме да имаме. Важно е да имаме конструктивен дебат, а когато сме преди избори считам, че дебатът щеше да бъде политизиран и нямаше да се говори за енергетика, може би щяха да бъдат включени всички други теми”, допълни той.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:53 | 11.09.22 г.
fallback