fallback

Не се събра кворум за извънредно парламентарно заседание за вота на недоверие

Днес парламентът трябваше да обсъди слабостите в управлението на енергетиката

10:40 | 23.05.14 г.

Заради липсата на кворум пропадна извънредното заседание на Народното събрание, на което трябваше да бъде обсъдена политиката на правителството в областта на енергетиката.

Точно в 10 часа в залата нямаше необходимия брой депутати, за да започне заседанието - регистрирани бяха само 109 депутати, при необходими 121. 90 от регистрираните са депутати от ГЕРБ. Депутатите от "Коалиция за България" в залата бяха осем, от ДПС - седмина, а от "Атака" - четирима. 

Затова и председателят Михаил Миков насрочи нова регистрация за след 20 минути. Тогава отново се регистрираха 109 депутати, нямаше кворум и Миков разпусна парламента. Следващото заседание на народните представители ще бъде в 9 часа в сряда (28 май).

Внесеният на 16 май вот за недоверие е четвъртото искане за оставката на това правителство, внесено от ГЕРБ. От опозицията се надяваха да чуят отговори на въпроси за АЕЦ „Белене”, седмия блок на АЕЦ „Козлодуй”, финансовото състояние на НЕК  и за „Южен поток”, коментира преди дни Цецка Цачева.

От своя страна, управляващите заявиха, че ще търсят истината защо има толкова много въведени ВЕИ мощности и защо държавни фирми са били докарани до фалит, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Припомняме, че вотът на недоверие беше внесен от Бойко Борисов и група народни представители от ГЕРБ на 16 май, когато парламентът вече беше във ваканция заради предстоящите в неделя избори за Европейски парламент. Затова се наложи и свикването на извънредно заседание, което според правилника за дейността на Народното събрание, може да бъде свикано най-късно седем дни от внасянето на вота.

От ГЕРБ отхвърлиха обвиненията, че умишлено внасят искането си сега, броени дни преди изборите. Коментарът от бившите управляващи обаче е, че до последно са чакали да получат данни за финансовото състояние на Националната електрическа компания (НЕК).

Председателят на парламента Михаил Миков избра последната възможна дата да насрочи извънредното заседание на парламента, коментирайки, че спрямо записаното в правилника, гласуването на вот на недоверие става най-рано 24 часа след дебатите. Краен срок в текстовете обаче не е посочен, а плановете на управляващите е това да стане, след като бъдат проведени и изборите за европейски депутати.

След това развитие на днешното заседание обаче и дебатите ще бъдат след изборите - по време на редовно заседание на Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:47 | 11.09.22 г.
fallback