fallback

Смисълът от "Южен поток" са директните доставки

Проектът ще привлече преки инвестиции в размер на около 7 млрд. лева, твърди изпълнителният директор на „Южен поток България“ АД Владимир Инков

12:51 | 20.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Южен поток“ е най-големият инфраструктурен проект в България за последния четвърт век, той ще привлече преки инвестиции в размер на около 7 милиарда лева – особено в регионите, през които ще преминава. Това  заяви изпълнителният директор на „Южен поток България“ АД Владимир Инков на дискусия с обществеността в Провадия.

По думите му изграждането на газопровода ще  доведе до значителни постъпления за българския бюджет под формата на данъци, такси, социално осигуряване – като по предварителни изчисления те възлизат на над 5.5 млрд. евро. Владимир Инков бе категоричен, че „Южен поток“ осигурява големи възможности за българския бизнес, които са свързани и с разкриването на нови работни места. В отговор на зададен въпрос от публиката дали страната ни ще купува газа от „Южен поток“ чрез  посредници, руският изпълнителен директор на проекта Игор Елкин заяви: „Да, имаме посредник и това е Нептун. Други посредници няма.“ По думите му смисълът на този газопровод се заключава в това, че не се използват транзитни страни, а директни доставки по дъното на Черно море. „Много неща свързват България и Русия – и в исторически и в духовен, религиозен и в чисто човешки план. Точно сега, с помощта на този газопровод, ще се осъществи непосредствена и директна връзка между Русия и България“, каза Игор Елкин. На дискусията в Провадия, инициирана от областния управител на Варна Иван Великов, присъстваха народните представители Красимир Янков, Йорданка Йорданова, Алекси Алексиев и Георги Андреев, кметове на населени места, през които ще  преминава газопроводът, бизнесмени, земеделски производители и граждани.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:45 | 17.08.22 г.
fallback