fallback

Кутев: Преразпределяме големите печалби от енергийните компании към хората

Процедурата на ЕК е всъщност форма на диалог между правителството и Брюксел, смята червеният депутат

08:52 | 20.05.14 г. 2

Проблемът в енергетиката и последните действия на опозицията всъщност идват от „преразпределението на средства от големите корпорации към обикновените хора”. Това заяви депутатът от "Коалиция за България" Антон Кутев в ефира на "Нова телевизия".

За него е нормално "да има натиск и големите печалби на производителите в енергетиката да бъдат преразпределени върху цялото общество”.

Той допълни, че това преразпределение не е липса на пазарна ориентация – в целия свят има политики, при които има намеса на държавата, допълни още червеният депутат.

Според него стартиралата процедура от ЕК е всъщност форма на диалог между страната и Брюксел, като целта е да бъдат прокарани политиките на ЕК. Комисията може и да има подозрения, че атаката срещу електроразпределителните дружества e политически мотивирана, но не е казала нищо в прав текст за това, допълни депутатът.

В студиото на телевизията беше и депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева, която даде обяснения защо опозицията е внесла вот на недоверие броени дни преди изборите за Европейски парламент. "Искаме дебат от тази най-висока трибуна, да се чуят тезите и хората да преценят", коментира тя.

Цачева допълни, че вотът е внесен сега, защото е била отказвана информация за финансовото състояние на Българския енергиен холдинг (БЕХ) и в частност на Националната електрическа компания (НЕК).

Финансовите отчети трябваше да са готови към 31 март и вече циркулират между държавните институции, но те не са предоставени на депутатите от опозицията при поискване. Информация е отказана и от министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на парламентарен контрол с мотив, че депутатите ще научат какво е финансовото състояние на енергийната компания, когато отчетите бъдат публично публикувани, т.е заедно с всички останали граждани.

„За да скрият информацията, явно има данни, които не се харесват на правителството”, коментира още Цачева и допълни, че в медиите има информация, че НЕК е в състояние на свръхзадлъжнялост, но официални отчети няма и ГЕРБ иска да ги получи.

Че има проблем в енергетиката показва и реакцията на Европейската комисия, която стартира спомагателна процедура и очаква отговори от правителството, допълни още депутатът.

Според нея, ако в петък има заседание, дебатите ще бъдат около цената на тока, АЕЦ „Белене”, седмия блок на АЕЦ „Козлодуй” и „Южен поток”. Цачева допълни още, че изкуственото намаляване на цената на тока за сметка на трупане на дългове за НЕК е притеснително. „Нашите деца ще платят дълговете”, допълни още тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:17 | 10.09.22 г.
fallback