fallback

Орешарски рекламира България пред израелски инвеститори

България се интересува от сътрудничество в научно-техническата и развойната дейност, високотехнологичните сектори, както и от вноса на газ от Израел

20:24 | 19.05.14 г. 2

Данъчният режим в съчетание с наличието на квалифицирана работна ръка и най-ниски оперативни разходи в Европа ни нареждат сред добрите дестинации за бизнес и инвестиции.

Това каза министър-председателят Пламен Орешарски пред участниците в българо-израелския бизнес форум, който се провежда днес в Тел Авив. Форумът е в рамките на официалната визита на министър-председателя в Израел, която започна днес, съобщава БТА.

По думите на Орешарски в периода на кризата българската икономика се е представила сравнително успешно. Той подчертава, че банковата система е стабилна, както и публичните финанси, а бюджетният дефицит и публичният дълг са на ниски равнища.

Българската икономика притежава специфични преимущества за инвестиции, каза премиерът и посочи предоставяните специални преференции за изграждане на индустриални зони и технологични паркове, както и най-ниските данъчни ставки в Европа. 

Водещите позиции на Израел в сферата на високите технологии предопределят нашия интерес за сътрудничество и обмен на опит в научно-техническата и развойната дейност, отбеляза премиерът. 

Той изрази надежда израелски стратегически инвеститори да проявят интерес във високотехнологични сектори, както и в модерните технологии в земеделието, здравеопазването, индустрията и биотехнологиите. 

Орешарски отбеляза обаче, че за миналата година обемът на стокообмена между двете страни е малко под 200 млн. долара, като се запазват позициите от предната 2012 г. Съществуват огромни резерви и реални възможности за увеличаване на търговския обмен, подчерта премиерът и добави, че страната ни има потенциал за износ на биопродукти, селскостопанска продукция, минерални води, електроника, електротехника и др. 

България проявява интерес към възможностите за внос на природен газ от Израел от разкритите и  разработвани находища в Средиземно море. 

Разширяването на сътрудничеството в туризма също е от значение за нас поради огромния потенциал и богатото културно и историческо наследство и на двете страни, коментира Пламен Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:13 | 13.09.22 г.
fallback