fallback

Животновъди от Югозападна България протестираха при Кресна

Фермерите настояват да получат обещаните им от държавата субсидии в пълен размер

18:26 | 16.05.14 г.

Животновъди от Югозападна България протестираха край Кресна заради неизпълнени ангажименти по национално споразумение. Сдружения на фермери от Сандански, Благоевград и Дупница се събраха до главен път Е79, съобщи БНР.

Фермерите твърдят, че не са изплатени обещаните средства по програма de minimis, както и националните доплащания за терени за паша. Недоволството в района е най-сериозно, защото там много животновъди вместо да получат субсидии за поддържане на пасищата, са били санкционирани.

Производителите сигнализират и за нулева година за начинаещите бенефициенти по програма „Агроекология”. „Субсидиите не се дават, правителството нехае. Затова сме тука – да се сети някой, иначе – живот без бъдеще”, коментира един от протестиращите Недко Косев, цитиран от bTV.

Производителите настояват още секторът да бъде финансиран с обещаните между 15 и 20 млн. лв. за изхранване на животните, тъй като досега секторът е получил по-малко средства. Те се обявиха против раздаването на пасища на фирми (които получават евросубсидии за поддържането на земята), а не на отделни фермери. Към тях се присъединиха и зеленчукопроизводителите.

Междувременно в Пловдив заместник-директорът на Фонд „Земеделие” Татяна Ангелова съобщи, че държавната помощ de minimis за изхранване на преживни животни е увеличена на 15 млн. лв., информира БТА.

Превеждането на сумите по подадените от фермерите над 13 000 заявления продължава, до момента по тази помощ са изплатени общо 10 млн. лв. Крайният срок за получаването на средствата е 23 май. 35 млн. са преведени досега по схемата за хуманно  отношение към животните, добави Ангелова.

Татяна Ангелова е участвала на кръгла маса за земеделието, на която фермери са сигнализирали, че изкупните цени на суровото краве мляко са се сринали от 80 до 65 стотинки за литър. Производителите се опасяват, че цените ще продължат да падат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:44 | 08.09.22 г.
fallback