fallback

Графика на деня: 80% от мениджърите у нас доволни от допълнителните придобивки

Едва 46% от служителите смятат, че допълнителните придобивки, които им предоставя работодателят, посрещат добре нуждите им

10:36 | 12.05.14 г.

79% от топ мениджърите в България споделят, че допълнителните придобивки, които им предоставя работодателят, посрещат добре нуждите им, докато този процент за служителите е едва 46%. Допълнителните придобивки включват застраховки, здравни услуги, служебен транспорт, ваучери за храна и други. Това показва международното проучване на Aon Hewitt „Най-добрите работодатели“.

Най-големи бюджети за допълнителни придобивки се планират в секторите високи технологии и аутсорсинг. Разминаването по отношение на удовлетвореността от придобивките показва недостатъчно целесъобразно планиране и общуване със служителите. Изразходването на бюджетите за придобивки може да се оптимизира чрез проучване на мнението на служителите, пише в проучването.

Изследването за това къде се разминават най-драстично мненията на мениджърите и служителите обхваща мнението на над 16 000 служители и над 400 топ мениджъра в България.

Всяка от групите споделя до колко е удовлетворена от условията на работа и работната среда. Сред факторите, в които се наблюдава драстично разминаване в оценките, са: удовлетвореност от допълнителните придобивки, кариерни възможности, признание, ценене на хората, обучение и развитие.

68% от топ мениджърите смятат, че компанията предоставя добри кариерни възможности на служителите, а само 39% от тях твърдят, че кариерните възможности в компанията, в която работят, са добри.

Близо 70% от мениджърите твърдят, че служителите им получават подобаващо признание за свършената работа. Но едва 43% от тях се чувстват като най-ценния актив на компанията, в която работят.

69% от мениджърите твърдят, че се отнасят към служителите си като към най-ценния актив в компанията. От друга страна, само 41% от служителите смятат, че работодателите се отнасят към тях като към най-ценния актив.

72% от работодателите считат, че компанията им предоставя необходимите възможности за обучение и развитие, за да се развиват успешно в рамките на организацията, докато само 52% от служителите подкрепят това твърдение.

Топ мениджърите в България са най-удовлетворени от работните задачи, които вършат всеки ден (84%), чувството на удовлетвореност от добре свършената работа (82%) и физическата работна среда (84%). От друга страна, факторите, които носят най-голяма удовлетвореност на служителите, са: отношенията с преките ръководители (62%), отношенията с колегите (63%) и физическата работна среда (65%).

Ситуацията в Централна и Източна Европа е идентична. Мениджмънт екипите в ЦИЕ оценяват най-високо работните задачи, които вършат всеки ден (83%), чувството на удовлетвореност от добре свършената работа (81%) и физическата работна среда (89%). От своя страна, служителите в региона също са най-удовлетворени от отношенията с преките ръководители (62%), отношенията с колегите (64%) и физическата работна среда (68%).

Aon Hewitt провежда проучването в страната ни за осма година и съпоставя данните с още 11 други европейски държави от региона на Централна и Източна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:03 | 12.09.22 г.
fallback