fallback

Промишленото производство се е свило с 1,3% през март

На годишна база се отчита ръст от 4,2%, като в добивната промишленост той е 6,7%, а в преработващата - 4,7%

12:14 | 09.05.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексът на промишленото производство се е понижил с 1,3% през март спрямо февруари на сезонно изгладена база, показват предварителни данни на НСИ. На годишна база календарно изгладеният индекс регистрира ръст от 4,2%.  Изменение на индекса на промишленото производство на годишна база:

През март 2014 г. намаление спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост - с 2,6%, в преработващата промишленост - с 2%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0,4%. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 8,3%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - със 7,8%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 6,1%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4,9%, обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи, без косъм - с 4,4%.

Ръст е регистриран при: производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 11,2%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 5,7%, производството на хранителни продукти - с 3,8%, производството на превозни средства, без автомобили - с 3,7%.  На годишна база ръст е отчетен в добивната промишленост - с 6,7%, в преработващата промишленост - с 4,7%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2,4%. По-значително увеличение в преработващата промишленост спрямо предходната година се наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 40,7%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 28,1%, производството на превозни средства, без автомобили - с 23,2%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 18,5%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - със 17,4%. Намаление е отчетено при: производството на тютюневи изделия - със 17,4%, производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 5,1%, производството на лекарствени вещества и продукти - с 2,6%. През март цените на производител в промишлеността спаднаха с 0,2 на сто. На годишна база индексът на цените на производител на вътрешния пазар спада с 1,6%, а общият индекс - с 2,8%

Плановете на промишлените предприятия през 2014 г. са за свиване на инвестициите с 6,3% спрямо направените през предходната година, показва инвестиционната бизнес анкета на Националния статистически институт (НСИ), проведена през март.

По последни данни разходите за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи в промишлеността през 2013 г. са били с 6,3% повече спрямо 2012 година. В общия обем на очакваните разходи за придобиване на дълготрайни материални и нематериални активи през 2014 г. делът на частния сектор е около 84%.  Бизнес климатът в промишлеността през март се понижи с 1,3 пункта спрямо февруари заради по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията в сектора. Същевременно обаче анкетата на НСИ отчете леко подобрение на оценките им по отношение на производствената активност. Очакванията на бранша са през следващите три месеца тя да се увеличи. Брутният вътрешен продукт на страната нарасна с 0,9% през 2013 г., а преобладаващите прогнози за 2014 г. са позитивни, като МФ вдигна прогнозата си от 1,8% на 2,1%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:21 | 06.09.22 г.
fallback