fallback

Плевнелиев: За кризата в Украйна ЕС трябва да говори със силен глас

Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим своята позиция, заяви президентът

21:50 | 08.05.14 г. 8
Автор - снимка
Създател

Европейският съюз е длъжен за говори със силен глас по украинската криза, заяви българският президент Росен Плевнелиев след срещата с германския си колега Йоахим Гаук в Берлин. Темата Украйна е част от дневния ред на всички европейски институции, обясни още той. 

Споделяме притеснението от политиката на Русия и виждането, че всеки днес в Европа трябва да работи за връщането на основните фундаменти на външната политика такава, каквато я познаваме след Втората световна война, и основите на европейския ред - всеки да уважава върховенството на закона и да се придържа към правилата", коментира държавният глава, цитиран от Прессекретариата на Президентството.

Българският президент е посочил още, че не може граници в Европа да се преначертават едностранно и със сила.”Случилото се в Крим е неприемливо и сме длъжни да посочим много ясно своята позиция“, категоричен беше той.

Според Росен Плевнелиев и Йоахим Гаук, една по-нататъшна дестабилизация на Украйна може да доведе до дестабилизация в по-широк аспект.

Росен Плевнелиев коментира още, че украинският народ има право сам да реши своето бъдеще на честни и демократични избори.

По време на разговора с Йоахим Гаук президентът Плевнелиев е посочил значението на политиката на разширяване на ЕС в контекста на украинската криза и особено процеса на интеграцията на страните от Западните Балкани.

Българският президент е на двудневно посещение в Германия. В първия си ден от визитата той се срещна и с германски депутати. Предвидени са и срещи с българската общност в Берлин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:04 | 09.09.22 г.
fallback