fallback

Борисов: Управляващите умишлено се готвят да загубят арбитража за АЕЦ Белене

Загубите ще бъдат платени от НЕК, каза бившият премиер

12:12 | 08.05.14 г. 5

Управляващите умишлено се готвят да загубят делото в арбитражния съд в Париж, което заведе „Атомстройекспорт” заради спирането на проекта АЕЦ „Белене”, заяви пред журналисти председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Това са 3,6 милиарда лева. Умишлено водят това дело към загуба, в същото време една година вече Станишев и компания не подписват за АЕЦ „Белене”, ако го подпишат, пада арбитражът, умишлено водят делото към загуба и ще го плати НЕК”, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

Борисов обяви, че ГЕРБ подкрепя идеята за създаването на Европейски енергиен съюз, защото „братска Русия продава на братска България най-скъпия газ”.

„Имаме и огромни находища на газ, освен това ние сме за „Южен поток”, но по европейското законодателство и по него да тече и български газ”, обобщи Борисов.

Относно липсата на единна декларация на НС за случващото се в Украйна, той настоя, че „кризата в Украйна ще свърши, докато парламентът излезе с позиция”.

В същото време Борисов призна, че няма как да имат обща позиция заедно с „Атака”, защото „ние сме сериозна партия, европейска, а те искат да ни извадят от ЕС и НАТО”.

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:29 | 09.09.22 г.
fallback