fallback

Плевнелиев призова за "повече Европа" в отговор на кризата в Украйна

Задължени сме да работим за по-силен Европейски съюз, подчерта държавният глава

13:35 | 06.05.14 г. 15
Автор - снимка
Създател

Задължени сме да работим за нова фаза на икономическа, енергийна, финансова, отбранителна, политическа и човешка интеграция, за по-силен Европейски съюз (ЕС). ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай празника на Българската армия, предава Dnes.bg.

По думите на държавния глава "правилният отговор на украинската криза е повече Европа".

"Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона", посочи Плевнелиев.

Той подчерта, че членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост и национален суверенитет.

"Това не е достатъчно. Значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен. Процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори, да се адаптира към реалностите", призова президентът.

"Армията ни изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Балканите векове наред бяха символ на разделение и конфликти. Днес не само, че не са барутният погреб на Европа, но народите искат да живеят в мир", подчерта Плевнелиев.

Росен Плевнелиев посочи, че за да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията, "сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата". 

Той отбеляза, че страната ни трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5 на сто от БВП и плавно да ги увеличи в следващите години до норматива на НАТО от 2%. 

Oще новини от страната и чужбина четете в Dnes.bg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 11.09.22 г.
fallback