fallback

Найденов: Няма непосредствена опасност за България от случващото се в Украйна

Не се налага свикването на Консултативния съвет за национална сигурност заради напрежението в Украйна, смята министърът на отбраната

23:32 | 05.05.14 г. 3

Няма непосредствена опасност за България от ескалацията на напрежението в Украйна, заяви министърът на отбраната Ангел Найденов пред БНР.

„Нашите оценки и анализи показват, че непосредствена заплаха и опасност за България няма, така че в този смисъл не искаме увеличаване на военно присъствие или допълнително военно присъствие и техника на нашите партньори на наша територия”, допълни още той.

По данни на военния министър от ноември 2013 година насам руски военни самолети преминават над Черно море между 10 и 15 полета месечно. За последните дни той няма информация за извършване на подобни провокативни полети, което обаче не означава, че такива не се извършват.

Припомняме, че в последните дни започнаха кръвопролитни боеве между украинските военни и сепаратистки настроени организации в Славянск. Информационните агенции днес съобщиха за свален хеликоптер на украинската армия край Славянск. Екипажът на машината е оцелял. В боевете в града обаче са загинали четирима военни и повече от 30 души бяха ранени. Сепаратистите също съобщават за жертви, но без да уточняват броя им. Напрежение има и в други украински градове, сред които в областите Донецк и Луганск.

Според военния ни министър ситуацията на този етап не налага свикване и на Консултативния съвет по национална сигурност, още повече, че темата Украйна вече беше разисквана в съвета.

В навечерието на празника на българската армия - Гергьовден, министър Найденов обяви, че се обмислят допълнителни мерки за подобряване на работата и условията на живот на военните.

Сред тях е изграждането на нови жилища или ремонт на съществуващи жилища, които се предоставят под наем на военнослужещите и на цивилните служители, актуализация на компенсационните суми, които се изплащат тогава, когато министерството не може да предостави жилища на семействата на военнослужещите, изграждане на нови детски градини.

Приоритет остава и поддържането на боеготовността на българската армия, каза министър Ангел Найденов.

По-рано днес президентът Росен Плевнелиев коментира, че трансформацията на военните сили на България зависи от модернизацията и добре подготвените кадри. Това обаче налага и увеличаването на средствата в бюджета на армията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:05 | 11.09.22 г.
fallback