fallback

Внасяме програмата за селските райони в ЕК до 25 май

Започват проверки на товарните автомобили, с които се внасят зеленчуци, за да се ограничи сивия сектор

13:03 | 02.05.14 г.

Проектът на Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) за периода 2014-2020 г. ще бъде представен в Европейската комисия (ЕК) до 25 май. Това съобщи министърът на земеделието и храните Димитър Греков, който днес посети Гигинския манастир, предаде БТА.

“Работим в тази насока да преодолеем изоставането в определени отрасли на българското земеделие - животновъдство, зеленчукопроизводство, овощни видове, които са забравени през периода от влизането на България в ЕС досега”, каза министърът.

Той уточни, че ще бъдат подготвени мерки, насочени към тези подотрасли на селското стопанство. Това ще позволи на стопаните да се възползват от преференции за получаване на техника и за създаване на преработвателни предприятия.

Греков коментира също така, че след празниците ще се предприемат мерки за съкращаването на прекупвачите между производителите и веригите. В тази връзка предстоят срещи с асоциациите на производителите на зеленчуци, на месо и на мляко.

По думите на Греков в България преобладават неорганизирани земеделски производители. Според него под процент от земеделските производители в страната ни са обединени в някакви организации срещу 43% в Европа.

За да се насърчи сдружаването на производителите, Греков посочи, че в програмата за селските райони ще бъдат заложени мерки за допълнително финансиране на организации на производители, на борси, на които те директно да продават продукцията си, и на малки предприятия.

Димитър Греков посочи, че на 7 май ще издаде и заповед за проверка на товарните автомобили, които внасят зеленчуци. Целта е максимално ограничаване на сивия сектор и стимулиране на местното  производство, коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 05.09.22 г.
fallback