fallback

Договорите с изпълнители на обществени поръчки ще се публикуват в интернет

С промени в ЗОП се променят отношенията между изпълнител и подизпълнител

17:55 | 30.04.14 г.

Договорите с изпълнители на обществени поръчки ще се публикуват в интернет. Публични ще бъдат и всички протоколи от заседанията на комисиите, които оценяват участниците в търговете. Тази информация ще бъде достъпна на страницата на съответния възложител. Освен това тръжните документи ще се теглят от интернет, а няма да се купуват срещу такси.

Това решиха депутатите, които приеха промени в Закона за обществените поръчки (ЗОП) на второ четене, съобщи БТА.

Пред журналисти в кулоарите на Народното събрание заместник-председателят на Правната комисия Хамид Хамид обясни, че с промените се въвежда повече публичност при провеждане на обществените поръчки, което било силна антикорупционна мярка. Вече всички процедури ще бъдат публикувани в профила на купувача на интернет страницата на възложителите, отбеляза той.

По думите на Хамид след промените възложителят вече нямало да знае колко фирми ще участват в процедурата и по този начин щели да се избегнат евентуални договаряния между участниците. „Досега обществото не знаеше какви договори и на каква стойност се изпълняват“, коментира той.

Друга промяна е свързана с нормализиране на отношенията между изпълнител и подизпълнител, каза депутатът. Посочват се строго определени условия, при които изпълнител може да изключи подизпълнител. Въвежда се гаранция за получаване на заплащането.

Новото е изваждането от обхвата на ЗОП на археологическите проучвания. Те ще минават по специален ред на Министерството на културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:13 | 13.09.22 г.
fallback