fallback

All Seas ще изгради втората тръба на "Южен поток" по дъното на Черно море

Строителството на втората от общо четирите тръби на газопровода ще започне през лятото на 2015 година

09:11 | 30.04.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

South Stream Transport, която отговаря за реализацията на морската част на „Южен поток”, сключи договор с швейцарската All Seas за изграждането на втората тръба (от общо четири) на газопровода в Черно море.  Каква е стойността на договора от компанията обаче не уточняват.

В средата на март SS Transport избра италианската Saipem, която да построи първата тръба по проекта. Тогава беше съобщено, че този договор е на стойност около 2 млрд. евро.

All Seas ще положи 931 километра тръби по дъното на Черно море. Компанията ще получи подкрепа от Saipem по отношение на инженерни услуги, координация на складови площи и т.н. Прогнозата е, че строителството на втората тръба на газопровода ще започне през лятото на 2015 година, а експлоатацията ще започне най-рано през 2016 година.

По план строителството на морската част на „Южен поток” трябва да започне до броени месеци – през юни 2014 година. Полагането на тръбите Saipem ще започне през септември. Технологията предвижда тръбите да бъдат полагани по дъното на морето с помощта на специални кораби. На сушата тръбите ще излизат в специални микротунели, които защитават околната среда, обясняват още от SS Transport.

У нас пък все още продължава процедурата за избор на изпълнител на строителните работи за тръбите, преминаващи през сухоземната територия на страната. Крайният срок за подоване на документите изтече преди месеци, но до този момент от Българския енергиен холдинг (БЕХ), който отговаря за изпълнението на проекта, все още не са обявили участника, който е спечелил.

Преди месец се появи информация, че компанията е избрана и това е "Стройтрансгаз", собственост на един от най-богатите руснаци - Генадий Тимченко. Официално потвърждение на тази новина обаче няма. 

На фона на активните действия за реализацията на проекта обаче в Брюксел тече дебат относно статута на газопровода. Проектът е в нарушение на европейското законодателство и в момента работна група между ЕК и Русия търси начин за узаконяването му. Санкциите срещу Москва временно замразиха политическите преговори по проекта, макар и на техническо ниво работата продължава.

От ЕС са категорични, че няма да допуснат функционирането на „Южен поток” без той да отговаря на европейското законодателство или съгласуван с него. Изграждането на газопровода обаче не може да бъде спряно, признаха от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:24 | 14.09.22 г.
fallback