fallback

До дни променят наредбата за продажби на земеделски продукти директно от фермата

Изискванията към производителите ще бъдат облекчени

11:20 | 28.04.14 г.

До няколко дни ще бъде променена наредбата, по която земеделците продават директно от фермата продукцията си. Това съобщи Тодор Тодоров, старши експерт в Дирекция „Здравеопазване на животните и безопасност на храните” в Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Новината бе съобщена по време на семинар за млечния сектор във Вършец. Очаква се промените в Наредба 26 от 2010 г., които са одобрени от Еврокомисията, да бъдат обнародвани в „Държавен вестник”, съобщиха организаторите на събитието.

Припомняме, че действащата сега наредба не доведе до масово предлагане на продукти от фермите, защото изискванията към производителите бяха твърде завишени. Нормите за хигиена и оборудване на помещенията за преработка се доближават до тези за големите мандри.

Освен това развитието на директните продажби бе спряно от лимит за количествата мляко и други продукти, които може да се продават директно. Това обезсмисли купуването на скъпи съоръжения като млекоматите. Така в цялата страна в момента работят не повече от десетина млекомата. Според фермерите наредбата е била направена в този вид, за да не бъде отнет пазарен дял от големите преработвателни предприятия.

Промените, които ще влязат в сила съвсем скоро, предвиждат значителни облекчения за малките производители, е станало ясно на форума. Увеличават се близо двойно количествата на сурово овче, козе и биволско мляко, които могат да бъдат продавани директно. Увеличават се също количеството яйца, сладководна и соленоводна риба, които могат да бъдат продавани направо от фермата.

Разширява се териториалният обхват. Фермерите вече ще могат да продават продукцията си и в съседен район, не само в областта, където е регистриран обектът им. Дава се възможност за директна продажба на пчелни продукти и дивечово месо, като за тях няма териториален обхват. Въвежда се възможността да се използва „мобилна мандра”, в която планинските фермери могат да преработват козе, овче и биволско мляко и използването на „мобилни витрини” за продажбата на същите продукти.

С измененията в Наредба 26 фермерите ще бъдат облекчени и като инвестиции в оборудване, тъй като няма да им се налага да купуват най-скъпата техника, по който показател до момента са били приравнени с индустриалните производители. Сега в рамките на 30-40 000 лв. един фермер може да оборудва обекта си, така че да преработва и продава директно продукцията си, са коментирали експретите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:42 | 05.09.22 г.
fallback