fallback

Дончев: Кабинетът прехвърли тежестта с корекциите по ОП "Околна среда“ на общините

Пет месеца след писмото на ЕК ситуацията не се разрешава, каза бившият министър по еврофондовете

10:47 | 24.04.14 г. 2

Вместо да се видят ясни мерки за подобряване на контролната система на национално ниво, цялата "жега" се прехвърля при тези, които изпълняват проектите, при общините.

Така бившият министър по еврофондове и водач на листата на ГЕРБ за евродепутати Томислав Дончев коментира казуса с финансовите корекции по ОП „Околна среда“.

Дончев каза още, че всякакви опити проблемът да се прехвърля в миналото или в бъдещето „няма да ни изкарат от ситуацията“.

Той определи като „несериозни“ коментарите от управляващите вчера, че договори по програмата са сключвани само с общини на ГЕРБ и затова сега санкциите засягат най-много тях.

„Най-малкото пък в сектора „Околна среда“, където гоним ангажименти към европейското законодателство. Там договорите зависят от размера на населените места, а не от политическата гарнитура. Подобен подход никога не е следван, за разлика от това, което виждаме през последните месеци“, категоричен беше Дончев пред БНТ.

Той съобщи, че има случай, при който за един и същи пропуск едната община е получила санкция от 5%, а друга - 25% и допълни, че това е „нюансиране“ спрямо общините.

Дончев напомни, че Европейската комисия спря парите на България по Оперативна програма „Околна среда” в края на миналата година, след упреци за работата на контролната система.

Пет месеца след това виждаме какъв е опитът да се разреши ситуацията, коментира той.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:11 | 12.09.22 г.
fallback