fallback

Започна плановият ремонт на пети блок на АЕЦ "Козлодуй"

В момента страната разчита основно на кондензационни централи за производството на електричество

14:52 | 22.04.14 г.

Навръх Великденските празници за планов ремонт е спрян пети блок на АЕЦ „Козлодуй“, съобщиха от компанията. Очакванията са до края на май да бъде извършена профилактика на съоръженията, включително и мерките, предписани след стрес тестовете на централата.

Блокът ще бъде зареден със свежо ядрено гориво.

Справка в сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) показва, че в момента страната разчита основно на кондензационни централи за производството на енергия. Малко преди 15 часа днес на този тип централи се пада дял от над 43% от производството на електричество в страната.  Дял от почти 15% от общото производство се пада на соларните паркове. Товарът на системата е 3,7 гигавата, сочат още оперативните данни на оператора.

АЕЦ „Козлодуй“ е обезпечена с ядрено гориво до края на годината, коментираха от централата пред Investor.bg при възникването на конфликта между Украйна и Русия.

Руската компания ТВЕЛ, собственост на „Росатом“, доставя горивото за ядрената ни централа. Трасето преминава през територията на Украйна, а Киев забрани влакови композиции с ядрено гориво – отработено и свежо, да преминават през страната. От руската държавна корпорация обясниха още и че са набелязали алтернативни маршрути за пренос на горивото.

През септември се очаква в планов ремонт да влезе и шести блок на централата. В момента той работи със 100% натовареност. Припомняме, че заради свръхпроизводство от ЕСО ограничаваха някои производители на енергия от началото на април. Сред тях са ВЕИ мощностите, както и шести блок на АЕЦ „Козлодуй“, който работеше със 70% от капацитета си. Мерките не засегнаха пети блок заради предстоящото излизане от системата и планираните ремонтни дейности. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:38 | 11.09.22 г.
fallback