fallback

Членовете на ЦИК ще бъдат 18

Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс

12:33 | 11.04.14 г.

Парламентът прие окончателно промените в Изборния кодекс. С измененията се увеличи съставът на ЦИК. Предложението за това дойде от ГЕРБ като отговор на жеста на ДПС, които въпреки че се почувстваха ощетени с едно място в комисията заради указа на президента Росен Плевнелиев, в крайна сметка подкрепиха зам.-председателя на ЦИК от опозицията.

„Комисията се състои от 18 членове, включително председател, заместник-председатели и секретар, които се предлагат от парламентарно представените партии и коалиции, както и по един член, предложен от партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент, но не са парламентарно представени“, записаха депутатите днес в Кодекса.

С това решение те задължиха президента Росен Плевнелиев да назначи с указ още един член на ДПС в ЦИК. Комисията ще има постоянен състав от 18 членове плюс представители на партии, които имат евродепутати. Ако има промяна след евроизборите и вместо НДСВ и Синята коалиция, други политически сили имат евродепутати, президентът ще трябва с указ да промени състава на комисията, разясни Казак.

В Кодекса не е записан срок, в който президентът трябва да го направи, но според депутата той не трябва да е дълъг.

По предложение на ДПС парламентът прие и да се промени бюлетината, с която да гласуваме.  В бюлетината номерата на кандидатите, чрез които ще се отбелязват преференциите, да бъдат оградени в кръгче, а не в квадратче, за да се различават от номерата на партиите.

Предложението беше направено от Четин Казак от ДПС и беше прието при прегласуване, поискано от Мустафа Карадайъ от ДПС. При първоначалното гласуване 45 депутати бяха „за”, 20 бяха „против”, а 25 се въздържаха. При прегласуването обаче 65 от ДПС, БСП и ГЕРБ подкрепиха предложението, 23 бяха „против”, а 19 се въздържаха.

Основният мотив на Казак да поиска промяната е, че ако и преференцията се отбелязва в квадратче, това ще обърка избирателите.

Според приетия през март кодекс вляво на бюлетината ще са изписани имената на партиите с поредните им номера, а вдясно само номерата на кандидатите, чиито имена ще бъдат изложени на видно място в изборното помещение, като и двата номера ще са оградени в квадратчета.

Според Казак пък няма никакъв проблем да се променя рамката на бюлетината, защото ЦИК трябва да утвърди вида й най-късно до 24 април, което означава, че има достатъчно време да се съобрази с новите правила.

Още политически новини четете в Dnes.bg  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:57 | 14.09.22 г.
fallback