fallback

Красин Димитров: Трябва да изнасяме готови продукти с висока добавена стойност

Нужен е устойчив икономически растеж, но и приобщаващ растеж по отношение на доходите, смята заместник-министърът на икономиката

15:27 | 10.04.14 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

„Искам да поясня, че реиндустриализацията, за която много се говори напоследък, е процес, който не е насочен към възстановяване на неконкурентоспособни в сегашната им форма производства", заяви в рамките на втората конференция по управление на риска на COFACE на тема „Фирмена стабилност при политическа несигурност“ заместник-министърът на икономиката и енергетиката Красин Димитров. 

"Тя е насочена към малките и средните предприятия, които да подобрят своята материална база чрез модернизация на оборудването, закупуването на нови машини и внедряването на нови технологични процеси“, добави Димитров.

„Трябва да постигнем устойчив икономически растеж, но и приобщаващ растеж по отношение на доходите на домакинствата“, каза още Красин Димитров. Същевременно той поясни, че българската икономика трябва да произвежда все повече готови продукти с висока добавена стойност.

„Секторите, които пазарът подкрепя, и счита, че ще допринесат за икономическия растеж, и които държавата ще подкрепи, са производството, индустрията и секторите, които имат експортна специализация“, каза още той, добавяйки, че те имат устойчив растеж от 10%, при едновременен спад в други области.

„Така преработващата промишленост ще може да излезе с краен продукт за експорт, а не както досега основните пера в износа да са суровини, материали, компоненти и резервни части, но не и краен продукт. Това е нашата цел, а и на Европейския съюз“, поясни заместник-министърът.

„Голяма част от междуфирмената задлъжнялост е само на хартия. 60% от целия дълг биха могли да се изчистят“, заяви още Димитров по отношение на проблема със задлъжнялостта, който бе откроен по време на конференцията като основен риск пред фирмената сигурност.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:17 | 11.09.22 г.
fallback