fallback

Плащане на здравни вноски със задна дата нарушава Конституцията, според лекари

Необходим е консенсус на политическо ниво за проблема с големия брой здравно неосигурени

11:49 | 08.04.14 г. 3

Ако стане задължително здравни вноски да се плащат със задна дата, това ще е нарушение на Конституцията. Това каза д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита на правата в здравеопазването пред БНР в коментар на информацията, че министър Андреева ще предложи неосигурените за здраве лица, които не са социално слаби, но искат да се лекуват по линия на здравната каса, да си заплатят всички здравни вноски за всички години назад от 2000 година досега.

Той посочи, че в България е приет принципът предишни плащания на здравни вноски да се дължат до три години назад. "Не може да наложиш санкция със задна дата, защото ще нарушиш Конституцията", заяви той. И попита защо при положение, че здравните вноски са задължителни, МФ не може да ги събере. Това е въпрос, на който трябва да отговори министърът на финансите, смята Кацаров.

Дори всички хора да започнат да си плащат здравните вноски – в това няма особен смисъл в момента, каза той. Според него здравеопазването няма да стане по-добро, защото проблемът е как се разпределят наличните средства. Друга причина е, че Законът за бюджета на НЗОК е част от консолидираната фискална програма, т.е. НЗОК и да иска, не може да похарчи повече пари, отколкото харчи в момента, дори и да събере два пъти повече, добави той.

Според друг представител на лекарското съсловие - заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов, пътят за решаване на проблема с големия брой здравно неосигурени не е в това да се карат хората да плащат здравни вноски със задна дата. Първо трябва да се върне доверието в системата. На следващо място да се промени здравноосигурителния модел, добави Йорданов.

По мнение на Йорданов при всички положения трябва да има консенсус на политическо ниво, т.е. всички да са съгласни с начина, по който хората ще бъдат върнати в здравноосигурителната система. Той коментира, че отделни мерки, като тази, не вършат работа и досега не са дали никакъв ефект. И уточни, че въвеждането на електронната здравна карта до някаква степен ще изясни точно колко са неосигурените и какви са те и съответно как да бъде подходено.

Д-р Йорданов посочи, че в България се плаща най-ниската цена за здравеопазване на човек от населението. „Така че ние искаме европейско здраве, но със средствата, които разполагаме – те са най-малките от всички европейски държави. Така че приходите в системата са също много важни. Категорично трябва да се хванем за този въпрос”, заяви той.

Според него държавата трябва да даде пример и да се издължи към здравната система, поемайки в пълен размер здравните осигуровки на деца, пенсионери, учащи и другите групи, за които е поела ангажимент, но сега осигурява на 50 процента.

Другото, което е много важно, е Касата да се отдели от фиска на държавата, защото така финансовият министър определя правилата, а това са парите на всички осигуряващи се. Това трябва да е институция, която не зависи от държавата, заяви заместник-председателят на БЛС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:59 | 14.09.22 г.
fallback