fallback

Отделят допълнителни 100 млн. лв. за общините догодина

20 млн. лв. ще дойдат от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. - от държавния бюджет, каза министърът на финансите Петър Чобанов

15:27 | 07.04.14 г.

През следващата година за общините ще бъдат отделени допълнителни 100 млн. лв., съобщи на пресконференция във Велико Търново министърът на финансите Петър Чобанов, цитиран от БТА.

По думите му тези средства ще бъдат разпределени за изравнителната субсидия, в която е включена издръжката на общинските администрации, както и за субсидиране на капиталовите разходи, общинските пътища и снегопочистването.

Той уточни, че 20 млн. лв. от сумата ще бъде формирана от собствените приходи на общините, а останалите 80 млн. лв. - от държавния бюджет.

Според Чобанов предстои преразглеждане на критериите и методиката при формиране на средствата за субсидиране като част от цялостната реформа за децентрализация.

По време на посещението си във Велико Търново Чобанов посочи още, че представителите на бизнеса са дали добра оценка за работата си с приходната агенция, но все още междуфирмената задлъжнялост е голяма. По данни на Министерството на финансите, реалистично събираемите дългове са в размер на 1,6 млрд. лева. За да бъдат събрани, е изготвена програма за разсрочване на вземанията, отбеляза министърът. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 13.09.22 г.
fallback